Zbog svoje popularnosti najčešća asocijacija na Lago di Garda jesu gužve, redovi turista za kupnju ulaznica, prepuni hoteli, pa mnogi koji ne poznaju ovaj kraj zato ovdje ostaju vrlo kratko, tek toliko da pogledaju osnovne atrakcije.

No naša Slađana Trajković pokazala nam je kako uživati punim plućima u opuštenoj atmosferi čarobne prirode i otkrila idealnu lokaciju na jezeru Garda, daleko od gužve turista. 

Lago di Garda Lago di Garda (Foto: Sparkles of Italy)

Nerazvikano mjesto Gargnano nalazi se na sjeverozapadnoj strani jezera, a prvi put se u dokumentima spominje još davne 937. godine. Ova zona bogata je raskošnim vilama i palačama u kojima su su talijanski plemići odmarali, a svoju rezidenciju ovdje je imao čak i Benito Mussolini. Njegova villa Feltrineli danas je pretvorena u raskošan hotel. Gargnano je bio od davnina poznat i po uzgoju limuna. Limonaie su staklenici za uzgoj stabala limuna, a stoljećima su bili središnji dio Gargnanova gospodarstva, izgrađenih kako bi uzgoj citrusa bio moguć na tim geografskim širinama. Od Gargnanove ponude delicija neizostavni su i domaći sirevi, riblji specijaliteti, ekstradjevičansko ulje i kapare.

Villa Sostaga Villa Sostaga (Foto: Villa Sostaga)

Jedna od romantičnih villa u ovom dijelu, s najljepšim pogledom na jezero Garda, svakako je Villa Sostaga. Smještena na brežuljku iznad Gargnana, stvorena je za odmor iz snova. Izgrađena je krajem 19. stoljeća, a vlasnik grof Giuseppe Feltrinelli želio je od nje napraviti lovačku rezidenciju usred šume površine 40 hektara. Arhitekt Alberico Belgiojoso pretvorio je Villu Sostaga u ugodnu ljetnu rezidenciju, koja je ugostila mnoge ugledne goste. Godine 2004., Gabriele Seresina preuzeo je upravljanje tim boutique hotelom, koji i danas kombinira toplu dobrodošlicu, udobnost, stil i luksuz. Osim što ćete uživati u vrhunskim talijanskim delicijama u restoranu, vinski podrum nudi više od 400 vrsta vrhunskih vina, odabranih s velikom pažnjom kako bi vaš ukus uz ručkove i večere bio upotpunjen enološkim notama visoke kvalitete.

Villa Sostaga Villa Sostaga (Foto: Villa Sostaga)

Villa Sostaga pomno je integrirana u okoliš i prirodu pa će vas svojim zelenilom umirujuće hipnotizirati obližnji zeleni brežuljci i prostrane livade te snježni vrhovi Dolomita. Najveća je atrakcija svakako pogled na spektakularno jezero Garda, u kojem možete uživati iz kreveta ili pak iz grijanog vanjskog bazena ili jaccuzija.

Uživanje u ovakvom idiličnom okruženju možete upotpuniti i jednodnevnim izletom do uistinu posebnog mjesta – Sirmione, do kojeg će vam trebati jedan sat vožnje.

Sirmione je grad na uskom poluotoku na južnom kraju jezera Garda, na slikovitoj lokaciji koja je privlačila posjetitelje još od rimskih vremena. Poluotok je širok samo oko 100 metara, a dugačak gotovo četiri kilometra. Svakako je preporuka parkirati automobil na jednom od velikih parkirališta u blizini ulaza, a zatim se poslužite autobusima koji voze svaki 15 minuta od parkinga do stare jezgre, i koštaju 1 euro.

U povijesnu jezgru ulazite prelazeći most preko jarka, a središtem grada dominira Dvorac Scaligero koji se nalazi u prekrasno romantičnom okruženju na rubu jezera. Dvorac je sagradila obitelji Scaligero u 13. stoljeću kako bi obranio južnu obalu jezera Garda.

Lago di Garda Lago di Garda (Foto: Sparkles of Italy)

Ako želite ući u dvorac i otići do tornja, naplaćuje se ulaz, a isplati se samo zbog pogleda koji se pruža s vrha, jer u samom dvorcu i nema puno toga za vidjet.

Sirmione se sastoji od tri različita dijela: tvrđave i jarka na ulazu u poluotok; povijesni grad iza tvrđave; i rimske ruševine špilje Catullus na sjevernom kraju poluotoka.

Lago di Garda Lago di Garda (Foto: Sparkles of Italy)

Naravno, kao i u mnogim drugim povijesnim talijanskim gradovima, to je prilika za šetnju i uživanje u slikovitim, srednjovjekovnim ulicama, razgledavanju šoping izloga raznih obrta koji nude prava mala hand made remek-djela. Sirmione se može pohvaliti i jednim od većih porcija talijanskog sladoleda, koji će vam pružiti jednako zadovoljstvo kao i razgledavanje poznatih spomenika kulture. Unutar stare jezgre smjestile su se i brojne šarmantne kuće, boutique hoteli, a osvježiti se možete nezaobilaznim Aperol Spritzom u jednom od brojnih kafića i restorana s pogledom na jezero.

Priuštite si užitak u autohtonom talijanskom stilu dok kažeš blic jer uz Blic kredit na ovom putu jedino razmišljate gdje prije sjesti i jesti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju