1. Nehajno rezanje slanine

Okus čvaraka uvelike ovisi o pripremnim radnjama! Rezanje masnog tkiva nemojte prepustiti slučaju ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a presitni će vam dati suhe, tamne i pretvrde čvarke.

Idealna mjera? Režite kockice 2,5 do 3 centimetara, i to jako oštrim nožem. Potrudite se da svi komadići budu ravnomjerni kako bi se pravilno istopili u otprilike isto vrijeme. Napravite finu paštetu od čvaraka prema ovom receptu koju će ljubiti svaka kriška kruha.

2. Miješati
treba - stalno!
Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom da je riječ o iznimno masnoj namirnici, mnogi zaboravljaju da i ona zahtjeva miješanje.

Štoviše, iskusni majstori znaju da u prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba gotovo neprekidno miješati. Na taj način potaknut ćete topljenje masti, spriječiti pregorijevanje slanine i lijepljenje za dno kotla.


3. Pretjerivanje s mlijekom
Zlatno-smeđu boju mirisnog svinjskog čipsa čvarci duguju mlijeku koji se dodaje pri početku topljena slanine. Točnije, kada se mast počinje pojavljivati na površini kotla ili lonca. Ovdje otkrijte 7 neočekivanih činjenica o špeku, slanini odnosno panceti.

Prevelike količine mlijeka će potamniti čvarke, a premale ih ostaviti blijedima. Idealnu boju jamči idealan omjer: na pet kilograma narezane slanine doda se pola decilitra mlijeka.

SAVJET PLUS:
Čvarci se odlično prilagođavaju različitim jelima. Možete ih jesti samostalno s kruhom, dodavati ga salatama i umacima, ili od njih napraviti fine pogačice.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju