Male kućice ukopane u zemlju i prekrivene travom plijene pažnju otkako je serijal Gospodar prstenova osvojio svijet. Slične nastambe počele su nicati diljem svijeta, a ako vam je želja bila prespavati u jednoj, više nećete morati putovati tako daleko.

Naime, u malim kućicama moći ćete prespavati u Kampu Velebit u Baškim Oštarijama. O "Crobbitonu", kako ga nazivaju vlasnici, ali i ostatku ponude jedinstvenog kampa u Hrvatskoj, za Punkufer je ispričao jedan od vlasnika Luka Žuženić.

Kada ste otvorili kamp?

Kamp Velebit otvoren je 2004. kao obiteljski kamp. Izgradio ga je moj otac Damir na nagovor moje pokojne bake Jelene koja je rođena na Baškim Oštarijama i koja je silno željela da se na zemlji koju je naslijedila "nešto izgradi".

Ideja kampa u obitelji nije bila najbolje prihvaćena jer je tada uvelike vladalo uvriježeno mišljenje da su osnovni preduvjeti za uspješan turistički projekt "sunce i more". Kamp na vrhu Velebita usred Like, gdje su noćne temperature tijekom ljeta 10 stupnjeva, nije zvučao nimalo obećavajuće.

Međutim, s vremenom se mišljenje promijenilo, gosti su se počeli vraćati, postalo je očito da je turističko tržište raznoliko i da raste interes za aktivnim odmorom, a mi kako smo boravili u kampu, postajali smo sve više zaljubljeni u prirodne ljepote koje ga okružuju i svjesni potencijala koji drži u sebi. Tako smo se odlučili na dodatne investicije kako bismo obogatili i strateški iskoristili naš predivni teren koji se sastoji od livade, potoka i brdašca sa šumom, sve s pogledom na velebitske planine.

Cijeli kamp prati fantasy-tematika. Kako to?

Na ideju o uvođenju fantasy-tematike došao sam zbog toga što sam htio kampu dati jedinstvenu i lokalnu tematiku, ali i nešto po čemu će biti prvi i potpuno drugačiji od drugih. Poslovna potreba inspirirala me da se upustim u temeljito istraživanje svega vezanog uz staru slavensku i hrvatsku mitologiju, zaboravljen i zapostavljen dio bogate hrvatske kulturne baštine i povijesti.

Osim za zabavu i doživljaj, htio sam da tematika pruža gostima i edukativan sadržaj pa sam započeo suradnju sa stručnjacima iz povijesti, etnologije i arheologije putem Udruge za promicanje stare slavenske kulture "Perunova Svetinja".

Tako je na vrhu brdašca ispred kampa postavljen drveni hrastov kip visok 200 centimetara, djelo hrvatskog umjetnika Marka Vrbana, s izrezbarenim reljefima triju glavnih božanstava stare hrvatske i slavenske mitologije: Peruna, Mokoši i Velesa.

Najveća zgrada u kampu Perunovi dvori ima dvoranu sa slikama, predmetima i informativnim pločama. Tematika je prisutna po cijelom kampu, tako da gosti nailaze na različita iznenađenja: od mitoloških stihova naših starih pjesama ispisanih na glagoljici do figurica malih vila skrivenih u drveću. Zapravo je sve još u svojim povojima i slijedi još puno novina u smjeru da budemo jedinstveno turističko odredište u Hrvatskoj.

Kako su se u cijelu priču uklopile Crobbit-kućice?

Nakon odluke da ćemo kamp u rediti u fantasy-stilu, ideja o izgradnji Crobbit-kućica bila je neizbježna. Budući da sam odrastao na igrama, knjigama i filmovima iz fantasy-žanra, bilo je samo pitanje vremena kada će me brdašce koje imamo u kampu inspirirati da u njemu izgradimo kućice poput onih od hobbita iz knjige "Gospodar Prstenova". Mojem ocu ideja se jako svidjela i kada smo spojili moju inspiraciju i njegovu sposobnost da izgradi bilo što, dobili smo hrvatski Crobbiton.

Crobbit kućice zapravo su ručno izrađeni mali drveni bungalovi od jedne prostorije u kojoj su kreveti za spavanje i police. Vrata i prozori su, naravno, okrugli. Unaprijed su iskopane rupe u kojima su izgrađeni, pa zatrpani zemljom.

Prekriveni su zemljom koja stvara efekt termalne mase. U našem slučaju to znači da će ljeti tijekom dana unutra biti hladno, a noću toplo. Krovovi kućica prekriveni su travom i cvijećem tako da nije smanjena zelena površina, po principu "zelenih krovova", ekološke tehnike gradnje. Različitih su veličina, tako da primaju od 2 do 6 gostiju. Idealni su za djecu koja su uvijek iznenađena što uopće vide takvo nešto uživo i vesele se spavanju u njima.

U ovom trenutku kućice još nisu dostupne za iznajmljivanje jer smo u fazi prelaska na novi poslovni model koji će nam omogućiti da ih možemo iznajmljivati prema propisu kao objekt za robinzonski smještaj. 

Kakvi sadržaji još postoje u kampu?

Svim našim gostima na raspolaganju su kuhinje s frižiderima, velike sanitarije, nadstrešnica za druženje i kuhanje s roštiljem, šankom i stolovima s ljuljajućim klupama. Spomenuta dvorana u zgradi "Perunovi dvori", osim jedinstvenog uređenja, nudi mogućnost za druženje i zabavu, organizaciju raznih radionica kao što su joga, ples, sviranje, meditiranje, igranje itd.

Potičemo kreativnost, sport i rekreaciju pa smo opremljeni različitim rekvizitima: nogomet, badminton, luk i strijele, zračna puška, sjekira za bacanje, praćke, zmajevi, bumeranzi, slack, frizbiji (uključujući i svijetleći noćni alien-frizbi), girja, pikado, viseća kuglana, gitara, djembe, itd. Imamo projektor za predavanja i filmove, a nedavno smo gostima omogućili prvo ljetno kino pod zvijezdama uz logorsku vatru. U budućnosti planiramo uvesti gastrousluge zdrave hrane.Što je zanimljivo u okolici?

Baške Oštarije postaju sve prepoznatljivije zahvaljujući svojoj prirodnoj ljepoti, sve većem broju sadržaja i harmoniji s morem koje je udaljeno samo 20 minuta vožnje kroz panoramsku cestu s pogledom na jadranski arhipelag.

Ovo mjesto otkriva sve više entuzijasta, iako su mnogi odavno prepoznali ljepote kraja. Brojne obitelji, skauti i sportaši vraćaju se, a ove godine održava se i 12. međunarodni seminar aikida.

Priča s Baškim Oštarijama i mitskim Kampom Velebit uskoro možda postane dio veće priče zvane Panoramska cesta Nikola Tesla koju zagovaramo, ali to je priča za sebe. U međuvremenu, ako ste za pravu pustolovinu u prirodi, slobodno nas posjetite!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju