Jedna od najpopularnijih talijanskih turističkih destinacija i još jedan od pokazatelja koliko priroda može biti lijepa, uskoro možda i neće više biti besplatno mjesto za posjetitelje…

Cinque Terre, ili prevedeno na hrvatski 'Pet zemalja', naziv je za pet sela na sjeverozapadu Italije, u Liguriji. Sva sela su dio nacionalnog parka, a od prije devetnaest godina, našli su se i na popisu UNESCO – ve zaštićene baštine.Nakon ovog uvoda, i sami možete zaključiti, s obzirom da je u pitanju dio Italije koji je posebno lijep, kako ovdje zasigurno ne manjka turista. E pa u zadnje vrijeme, stanovnici upravo u tome i vide problem!
Naime, prošle godine čak je 2,5 milijuna turista posjetilo ovih malenih pet sela međusobno povezanih stazama.

Sve to počelo je smetati stanovnicima, s obzirom da turisti naviru doslovno odasvud (ok, još ih nema iz zraka). Naime, uz dolaske kopnenim putem, svako malo ispred obala mjesta privezuju se kruzeri, a u tim slučajevima i sami možete zamisliti kakva je navala gostiju.Zbog svega toga, upravitelj nacionalnog parka u javnost je izašao s idejom o ograničavanju broja turista koji godišnje mogu posjetiti Cinque Terre. Naime, svi posjetitelji bili bi obavezni kupiti ulaznice, a kad bi bio prodan određeni broj ulaznica turisti više ne bi mogli posjetiti ovo rajsko mjesto na zemlji. Hoće li ova ideja doista zaživjeti, trebali bi saznati vrlo brzo.