Jedna od najpopularnijih talijanskih turističkih destinacija i još jedan od pokazatelja koliko priroda može biti lijepa, uskoro možda i neće više biti besplatno mjesto za posjetitelje…

Cinque Terre, ili prevedeno na hrvatski 'Pet zemalja', naziv je za pet sela na sjeverozapadu Italije, u Liguriji. Sva sela su dio nacionalnog parka, a od prije devetnaest godina, našli su se i na popisu UNESCO – ve zaštićene baštine.



Nakon ovog uvoda, i sami možete zaključiti, s obzirom da je u pitanju dio Italije koji je posebno lijep, kako ovdje zasigurno ne manjka turista. E pa u zadnje vrijeme, stanovnici upravo u tome i vide problem!
Naime, prošle godine čak je 2,5 milijuna turista posjetilo ovih malenih pet sela međusobno povezanih stazama.

Sve to počelo je smetati stanovnicima, s obzirom da turisti naviru doslovno odasvud (ok, još ih nema iz zraka). Naime, uz dolaske kopnenim putem, svako malo ispred obala mjesta privezuju se kruzeri, a u tim slučajevima i sami možete zamisliti kakva je navala gostiju.



Zbog svega toga, upravitelj nacionalnog parka u javnost je izašao s idejom o ograničavanju broja turista koji godišnje mogu posjetiti Cinque Terre. Naime, svi posjetitelji bili bi obavezni kupiti ulaznice, a kad bi bio prodan određeni broj ulaznica turisti više ne bi mogli posjetiti ovo rajsko mjesto na zemlji. Hoće li ova ideja doista zaživjeti, trebali bi saznati vrlo brzo.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju