Porto, ili kako ga lokalno stanovništvo zove Oporto, jedna je od najpopularnijih destinacija Pirenejskog poluotoka, a oni koji su proputovali Portugal često ga ističu i kao jedan od najzanimljivijih gradova. Drugi je po veličini u Portugalu, odmah nakon Lisabona, a zajedno s urbanim područjem ima malo manje od tri milijuna stanovnika.

Slavne pločice 

Mnogo je faktora koji utječu na činjenicu da je Porto pravi grad s dušom, no najuočljiviji su svakako azulejos – pločice plavo-bijelih tonova koje su sastavni dio mnogih zgrada, i to vanjskih zidova, ali i crkava, restorana, fontana, prometnih znakova ili klupica, palača, pa i domova. Osim plave i bijele, rjeđe se koriste zelena i žuta boja. Motivi su na pločicama različiti, neki prikazuju važne povijesne događaje iz portugalske povijesti ili geometrijske oblike i cvijeće. U Portugal su ovu tradiciju, preko Španjolaca, sa sobom donijeli Mauri, a naziv azulejos dolazi od arapskog izraza za glatki kamen. Vidjeti se mogu u cijeloj državi, i u gradovima i u selima.

Lupkanje čekićima

Proslava sv. Ivana (Sao Joao) svake godine u Porto privlači brojne posjetitelje, a održava se već 600 godina. Na dan njihova omiljenog zaštitnika (23. lipnja) priprema se velika zabava, a prema tradiciji potrebno je osobu koju volite (lagano!) udariti u glavu češnjakom ili porilukom. Stare običaje vremenom su zamijenili mekani plastični čekići, a na lagano lupkanje nemojte se naljutiti jer je to znak da vam netko želi sreću ili smatra da ste zgodni.

Željeznički kolodvor Sao Bento

Jedna od najljepše ukrašenih zgrada jest glavni željeznički kolodvor. Krasi ga više od 20.000 pločica na kojima je prikazana povijest Portugala. Nađete li se tamo, obratite pozornost na detalje. Još jedna od poznatijih diva među građevinama ukrašenih pločicama jest palača Bucaco, a ostale možete otkriti u šetnjama gradom.

Kao iz priče o Harryju Potteru

Britanski The Guardian uvrstio je knjižaru Livrariu Lello u Portu na 3. mjesto na listi najljepših knjižara na svijetu. Stara više od 100 godina, reprezentativni je primjerak art nouveau umjetnosti s neogotičkim detaljima. Prepoznatljivo je njezino crveno stubište, za koje se često spominje da je nadahnulo J. K. Rowling pri pisanju i stvaranju mnogima drage priče o Harry Potteru i Hogwartsu.

Prekrasna knjižara Prekrasna knjižara (Foto: Profimedia.hr)

 Uživanje u vinu

Od enogastronomskih užitaka svakako vam preporučujemo da isprobate portugalsko ojačano vino – porto. Na obali gradića Vila Nova de Gaia nalaze se vinski podrumi koje vrijedi razgledati i zadržati se na kušanju. Prije toga u nekom od restorana isprobajte specijalitete poput tripica ili bakalara, a ako vam u pozadini bude svirao fado, iskusit ćete Porto na pravi način – svim osjetilima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju