Čaj je aromatično piće koje se priprema prelijevanjem vruće vode preko osušenih listića kineskog čajevca (Camellia sinensis). U nas se na sličan način pripremaju i razni biljni napici od kamilice, mente i sličnih biljaka, pa iako ih nazivamo čajevima, oni to nisu.
Čaj se pije na svim kontinentima, a ovisno o tradiciji i kulturi pojedine zemlje ovisi i ritual ispijanja ovoga napitka. Upravo zato s nama krenite na brzinsku pustolovinu svijetom i pogledajte kako se u njima uživa diljem planeta.
Argentina obožava mate čajeve koji sadrže mnoštvo vitamina i antioksidanata.
Kina se smatra domovinom čaja. Postoje četiri osnovne vrste: zeleni, crni, bijeli i oolong. Sve drugo su biljni napitci.
U Hong Kongu ovaj se napitak ispija s komadićima leda i kondenziranim mlijekom.
Južnoafrička Republika najviše uživa u rooibosu, koji ima prepoznatljivu crvenu boju.
Crni čaj je najpopularnija vrsta u Rusiji, u kojoj vlada pravilo: što jače i tamnije, to bolje.
Marokanci piju zeleni čaj obogaćen listićima svježe mente.
Od kave u Turskoj je popularniji samo čaj. Karakterizira ga snažan okus, pije se u malim staklenim čašicama, a obično poslužuje s kockom šećera.
Englezi su razvili ritual ispijanja čaja koji je popularan u cijelom svijetu. Obično piju crni čaj s dodatkom mlijeka, auz njega se slade kolačićima ili popodnevnim sendvičima.
Indija uživa u Dareeling čaju, koji se uzgaja na indijskim uzvisinama i Himalaji.
Amerikanci su poznati po ispijanju ledenih čajeva s dodatkom voća poput breskve.