Rijetko koji otok na svijetu može se pohvaliti činjenicom da se u njemu nalazi spilja. Naš konj za utrku je otok Krk na kojem se nalazi špilja Biserujka.

Špilja Biserujka nalazi se 300 metara sjeverozapdano od naselja Rudine. U potpunosti je uređena za posjet turista, a odlikuje ju bogatstvo špiljskih ukrasa: stalaktita i stalagmita. Sastoji se od nekoliko podzemnih prostora: Ulazni dio, Balkon, Okno, Velika dvorana, Sjeverni kanal, Dvorana s mostovima i Cimpresna dovrana.

Sama špilja otkrivena je prije stotinjak godina, a legenda kaže da su je nekada koristili pirati kako bi u nju sakrili svoje zlato. Iako priča kaže da je u njoj još uvijek skriveno to zlato, do danas ga nitko nije pronašao ili se barem pohvalio s time. Sama spilja duga je otprilike 110 metara, a prosječna temperatura, tijekom cijelog ljeta, kreće se oko 15 stupnjeva. To je čini idealnom za rashlađivanje tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Dvorane špilje krase mnogi stalaktiti, stalagmiti i kalcitni stupovi. No, uz brojne ukrase špilja je prepuna života. U njoj je svoj dom pronašao endemski rak imenom 'Krčka špiljska babura'. Cijeli špiljski ekosustav jako je osjetljiv te je zbog toga zabranjeno korištenje fotoaparata s blicem unutar špilje. To ne bi trebalo predstavljati problem jer je kompletna unutrašnjost špilje osvjetljena te blic nije potreban.

Jednom kada ste ovdje isplati se pratiti i poučnu stazu koja se nalazi u okolici špilje. Iako je krajobraz škrt i na prvi pogled nezanimljiv, odlikuju ga osobitosti zbog kojeg ga vrijedi bolje upoznati. Zbog tog razloga špilja Biserujka i uvala Slivanjska povezane su povezane su poučnom pješačkom stazom na kojoj se nalazi nekoliko poučnih ploča s opisanim detaljima krajobraza. Tako ćete moći saznati kako su se nekada gradili suhozidi i čemu su služili, karakteristike kamenitih škrapara odnosno pašnjaka i mnoštvo drugih detalja.

Ulaz u špilju za svu djecu do 5 godina je besplatan, a za one do 12 godina, plaća se 15 kuna. Odrasli će ulaznicu platiti 25 kuna. 

Radno vrijeme u travnju i listopadu je od 10 do 15 sati, tijekom svibnja i lipnja od 9 do 17, a u srpnju i kolovozu do 18 sati. U rujnu špilju možete vidjeti od 10 do 17 sati, a van sezone je zatvorena. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju