Kreativne instalacije niknule su diljem svijeta, gdje god se kulturna manifestacija Bijela noć odnosno Nuit Blanche obilježava.

 

A photo posted by Inhabitat (@inhabitatdesign) on

Već smo pisali o video kreacijama Miguela Chevaliera na stropu pariške crkve, a u Torontu manifestacija je imala malo širi karakter. Anonimni španjolski kolektiv, poznat kao Luzinterruptus, na poziv organizatora manifestacije, zatvorili su jednu od najprometnijih ulica u gradu tako što su je u potpunosti prekrili s 10 tisuća knjiga.

Instalacija je nazvana "Literatura nasuprot prometu", a cilj je bio dati umjetnički komentar na prometno zakrčene gradske ulice. "Želimo da literatura preuzme ulice i pokori javne prostore, omogućujući slučajnom prolazniku mjesto slobodno od prometa, gdje će se moći pokoriti skromnoj moći pisane riječi", napisali su umjetnici na svojoj stranici.

Bilo je potrebno 12 dana da 50 volontera postavi knjige nasred ulice Hagerman u Torontu, a svaka knjiga ima malu lampicu, koja daje ovoj književnoj rijeci poseban, magični efekt.

Knjige je donirala Vojska spasa, a prolaznici su ih mogli uzeti sa sobom, pa se instalacija tako i reciklirala. Knjige su "nestale" u roku od 10 sati.

 

A photo posted by Mindy Kim (@mindykimm) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju