Prognostičari nam najavljuju užasne ljetne vrućine. Neki će bijeg od sunca potražiti u hladu na moru, a neki će u planine. Ako ste ljubitelj planinarenja, donosimo vam mjesta na kojima se možete upustiti u avanture na brdima.

Iako manje poznato, izletište i park šuma Omanovac kod Pakraca raj je za planinare i ostale željne umjerene doze adrenalina. Na najvišoj točki Omanovca, iznad sela Šeovice, istoimeni je planinarski dom koji raspolaže s 55 ležajeva, a s ovog se mjesta pruža izvanredan pogled na Pakrac. Zimi je Omanovac idila za skijanje jer je od opreme dostupna i manja vuča, a u proljeće i ljeto pretvara se u mjesto puno izletnika, planinara amatera i profesionalaca.

Obronci Psunja vode vas do najvišeg vrha na 655 metara, a pristup je omogućen asfaltiranom uskom cestom ili pa planinarskim stazama, što će trajati 2,5 sata, ako krenete iz centra obližnjeg Pakraca. Ljeti se ovdje možete čak okušati i u vožnji padobranom, a oni kojima suživot s prirodom ne predstavlja nikakav problem bit će sretni jer mogu postaviti šator u šumskom okruženju. U okolici Omanovca uređeno je preko 150 kilometara pješačkih i 100 kilometara biciklističkih staza.

Iz Slavonije planinarimo prema Istri i dolazimo do Učke, s krajnjim ciljem: Vojakom, najvišim vrhom Parka Prirode Učka. Visine 1401 metar nad morem, diči se predivnom kulom s koje se pruža atraktivan pogled na Istru, Kvarnerske otoke, Gorski kotar, Velebit, pa čak i Alpe i Italiju. U njoj se danas nalaze suvenirnica, informativni centar, vidikovac i teleskopi. Do vrha možete kroz šest planinarskih staza i to iz smjera Plomina, Lovrana, Medveje, Lovranske Drage te iz prijevoja Poklon. Prva je ekspedicija na Učku ostvarena 1772. godine, a danas ovdje možete uživati i u slobodnom penjanju, točnije u kanjonu Vela draga sa 62 penjačka smjera.

Ako ste ovdje, svakako prošetajte poučnom stazom Plas dužine 2 kilometara, mitsko – povijesnom stazom Trebišća-Perun dužine 15 kilometara, šetnicom Slap koja vodi prema slapu koji izvire na nekoliko različitih mjesta, poučnom stazom Vela draga, a zanimljiva je i land art staza Stražica – Sapaćica, dužine 6 kilometara. Iznad Učke možete isprobati let zmajem i padobranskim jedrom. Na ovoj su planini ture naporne, stoga budite spremni na umor.

Nađete li se u Sloveniji, odabira imate zaista puno jer ćete ovdje pronaći čak 7000 kilometara planinarskih staza. Julijske Alpe mnoge će očarati svojom ljepotom i prirodnim kreacijama, a dijelom se prostiru u sjeveroistočnoj Italiji. Najviših vrh im je Triglav, a visina od 2864 metra za mnoge predstavlja veliki izazov. Triglav je i nacionalni park, stoga se ovdje morate pridržavati posebnih pravila i ne nagrđivati i onečišćavati okoliš. No, vjerujemo, ako volite prirodu, ovo već znate bilo da ste u Hrvatskoj ili Sloveniji.

Poznata je priča da se zbog mogućeg prokletstva dugo godina nitko nije usudio popeti na ovaj vrh, no 1778. godina bila je prekretnica. Triglav je danas jedan od 10 najposjećenijih planinarskih vrhova u Europi, a ako ste rekreativac, možete ga upoznati od lipnja do listopada, jer ćete po snijegu do označenih staza teško doći. Do Triglava možete kroz 20 smjerova, a većina planinarskih ekspedicija zahtijeva i noćenja u prirodi. U neposrednoj blizini ovog vrha nalazi se i najveći planinarski domu Sloveniji, Kredarica, na 2514 metara nadmorske visine.

Zapamtite, prije no što krenite, provjerite jeste li osigurali svu potrebnu opremu koja će vam olakšati vaš planinarski izazov. Uvijek sa sobom ponesite planinarske cipele i štapove koji će vam olakšati snalaženje i kretanje po nepredvidivim terenima te dosta hrane, pića i zaštitnih sredstava.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju