Pleme Bajau
pretežito naseljava predio Sulskog mora nedaleko od Filipina, vode oko Sulawesija i Bornea. Žive u svojim izduljenim brodovima po imenu lepa lepa i u plutajućim kućama od trske usred oceana, pa ne čudi što ih nazivaju i morskim nomadima.

Legenda kaže da je ovaj narod nekoć živio u bogatom kraljevstvu. Kada je tijekom jedne oluje na moru nestala kraljeva kći, svi su je krenuli tražiti.  Kako je nisu našli, zavjetovali su se da se nikada neće vratiti na kopno.

Iako pripadnici plemena Bajau većinu vremena provode na vodi, na kopno ipak moraju povremeno otići – kako bi popravili i izgradili nove brodove, ili kako bi prodali ulovljenu ribu. Izvrsni su ribolovci, a mogu zaroniti na dah i do 30 metara kako bi izvukli kakvu slasnu delikatesu iz mora poput morskog krastavca trepanga. Grade brvnare od trijeske iznad vode Grade brvnare od trijeske iznad vode (Foto: Claudio Sieber / Profimedia.hr)
Nisu klasično obrazovani, ne znaju čitati ili pisati, ali ocean poznaju kao vlastiti dlan. Pretpostavlja se da je to jedan od razloga zbog kojeg su preživjeli veliki tsunami u Indijskom oceanu iz 2004. godine bez ijedne žrtve.

Pleme Bajau ne pripada niti jednoj državi, nemaju svoje valute i ne vjeruju u računanje vremena. Za njih godine nisu važne, bitno je živjeti u sadašnjosti.

No nije im lako. Život na moru je oštar, a neke statistike pokazuju da pleme Bajau polako izumire. Pretpostavlja se da bi zadnji pripadnici ovoga plemena uskoro mogli odustati i od nomadskog života na vodi.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kroz objektiv fotografa Claudija Sibera kako izgleda život plemena Bajau. Pripadnici plemena Bajao žive na vodi Pripadnici plemena Bajao žive na vodi (Foto: Claudio Sieber / Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju