Sjećate se kako je glavna atrakcija otoka Gozu pokraj Malte zbog vremenskih nepogoda zauvijek nestala? E pa, istina, više nije vidljiva s kopna, ali je dobila novi smisao jer je nakon kopnene postala podvodna atrakcija!

Slike koje su snimili ronioci koji su se spustili na mjesto urušavanja Azurnog prozora pokazuju ogromne, napuknute i oštre komade kamenja, koje podvodni svijet već polako počinje preuzimati.



Azurni prozor zauvijek je izgubljen u ožujku uslijed snažnih oluja, što je dovelo do velike žalosti na otoku među domaćima, ali i među turistima. Najveća briga bila je mogući pad broja turista, s obzirom na to da je bila riječ o izuzetno popularnom mjeestu, koje se pojavljivalo i u mnogim serijama i filmovima, uključujući i nezaobilaznu Igru prijestolja.

Ipak, oni koji su zaronili u dubinu nisu previše zabrinuti smanjenjem broja posjetitelja, već su impresionirani podvodnim stijenama. „Velike bijele stijene sa svježim pukotinama i lomljivom strukturom izgledaju i više nego impresivno. Mjesto se može itekako istražiivati, jer se stijene nalaze na 5 pa sve do 50 metara“, izjavio je jedan od ronioca koji su imali priliku razgledati „novi život“ stijena.



Dodao je i da tko želi vidjeti stijene, to treba učiniti čim prije jer će u sljedećih nekoliko mjeseci one biti zelene i u potpunosti postati dio morskog svijeta.

Iz malteške turističke zajednice poručuju kako zaron i razgledavanje stijena preporučuju jedino s registriranim ronilačkim klubom, a „kopnene“ turiste i dalje pozivaju na Gozu jer se ovdje mogu vidjeti i impresivni hramovi Ggantija, čudesna obala, predivne plaže, ali može se i uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi.

 

A post shared by Anette Paukner (@anettepaukner) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju