Nekad bez putovnice niste mogli zamisliti put u stranu zemlju, a danas mnoge zemlje možete posjetiti koristeći samo osobnu iskaznicu. No, ako je vjerovati napisima, Australija sprema korak dalje, pa ćete uskoro na kontinent koji se smjestio u samom desnom uglu mape, putovati bez ikakvih dokumenata!

Naime, u "Land Down Under" od 2020. godine planiraju uvesti sustav koji bi prepoznavao lica i izgled osobe te na taj način suvišnim učinio putovnice, vize i slične stvari. Novi sistem koristio bi naprednu tehnologiju prepoznavanja lica i otisaka prstiju te bi na taj način registrirao turiste koji dolaze u Australiju. U tom slučaju, gosti se više ne bi morali baviti pokazivanjem putovnice, jer bi provjere radili automati.

Pogledajte i najmoćnije svjetske putovnice koje otvaraju sva vrata i s kojima možete prijeći bilo koju granicu bez previše muke.



Australci već sad imaju prilično moderan sustav raspoznavanja SmartGate, ali je on još uvijek daleko od ove revolucionarne zamisli. Pilot projekt novog sustava počet će se primjenjivati od srpnja u Canberri, dok će na aerodrome u Sydneyu i Melbourneu biti instaliran krajem studenog, uz očekivanje da postane skroz funkcionalan 2019. godine.

Još uvijek nije jasno na kojem bi točno principu novi sustav trebao raditi, a veliku zabrinutost izrazili su i iz državnih tijela koja se bave imigracijskom politikom. Očekuje se da će putnici po dolasku prolaziti kroz svojevrsni "koridor", gdje će kamere uzimati njihove podatke bez da se oni uopće i zaustave.

Slični skeneri već su iskušani u prošlosti, a na neke od njih bilo je mnogo galame i vike. Naime, skeneri koji provjeravaju cijelo tijelo stavljeni su na aerodrome u Londonu i Manchesteru, što je naišlo na bijes mnogobrojnih udruga za zaštitu ljudskih prava.

Bilo kako bilo, čini se da će putovnicama odzvoniti kad-tad.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju