Iako se čini nemogućim, jer se dobro zna kako je u Amsterdamu sve podređeno biciklistima, grad je odlučio donijeti još jednu odluku koja ide na ruku ljubiteljima vožnje na pedalama!

Naime, reputaciju grada po mjeri biciklista povećati će drastičnim smanjenjem parkirnih mjesta u sljedećih šest godina. Uredba je već donesena i počinje se primjenjivati od 1. srpnja ove godine, kad glavni grad Nizozemske polako, ali sistematično, počinje smanjivati broj parkirnih mjesta u centru.

Plan je poprilično dobro napravljen, a funkcionirati će na način da se one dozvole za parkiranje koje ističu više neću produžavati, ali ni izdavati nove. Kao i u većini gradova, potrebna je dozvola za parkiranje u centru, a Amsterdam će godišnje ukidati 1500 takvih dozvola. Uz „brisanje“ parkirnih mjesta na ulicama koje će se preuređivati, do 2025. planira se ukidanje čak 25 tisuća parkirnih mjesta.

„Amsterdam nastoji biti pristupačan i održiv grad“ – navodi se u priopćenju na službenim stranicama grada, te se dodaje, kako je za postizanje toga potrebno osigurati prostor za zelenilo, čisti zrak i sigurni javni prostor. Upravo je to ono što će donijeti ukidanje parkinga, te će se taj prostor iskoristiti za povećanje nogostupa,postavljanje novih biciklističkih staza i sadnju stabala.

Biste li i vi željeli da se ovako nešto počne raditi i u gradu kojem živite? Ili ipak smatrate kako je parkiranje automobila u centru – pravo svakog građanina.

Skini se i zavrni rukave: Ovo je možda najbolji posao u Hrvatskoj Najbolji posao u Hrvatskoj - 3 Najbolji posao u Hrvatskoj - 6 Najbolji posao u Hrvatskoj - 4 +3 Najbolji posao u Hrvatskoj - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju