Južna regija Portugala na obali je prepuna zamamnih ribarskih mjestašaca, prekrasnih zlatnih plaža i uvala te je time najpopularnije ljetno turističko odredište u Portugalu. Prostire se oko 150 kilometara uz južnu obalu predivnog Portugala, a u kojem god se smjeru zaputite, imat ćete priliku iskusiti sve njezine čari. Uvjereni smo, obala Algarve je idealna destinacija za romantičan ili obiteljski odmor, ali i za one željne partijanja.


Zaštitni znak regije Algarve


Duge pješčane plaže okružene su stijenama neobičnih oblika koje se nadvijaju od 20 do 50 metara nad morem. U regiji postoji velik izbor prekrasnih plaža, a idilu svake od njih čine stijene različitih oblika, pijesak zlatno-žute boje i prostranstvo Atlantskog oceana koje ih okružuje. Kada se nađete u jednoj od špilja nastalih od tih vapnenačkih stijena i na zlatnim plažama, shvatit ćete o kakvoj idili govorimo.

Benagil Benagil (Foto: Getty Images)


Prekrasni prizori špilja


Malo mjestašce Bengail, u kojem možete pronaći nesvakidašnje primjere stijena i plaža unutar špilja, nalazi se 45 kilometara istočno od Lagosa i 60 od Fara, većih mjesta u Algarveu. Do špilje možete najlakše doći brodićem od glavne plaže na 2 načina: najpopularniji među turistima je najam ture brodom, kojom obilazite i ostale špilje, no veliki je nedostatak ovog načina što se brodić zadržava u špilji samo nekoliko minuta. Drugi način je najam kajaka, a iako postoje i oni koji plivaju dotamo, to se ne preporučuje zbog morskih struja i valova.


Mir i privatnost u romantičnom okruženju


Krenete li istočnije, nači ćete i Praiau de Albandeiru, uvalu savršenu za one koji se ne žele gužvati. Mala, smještena među stijenama, nije veoma popularna jer na njoj ne možete naći vodene sportove, hrpu beach barova, suncobrane i ležaljke, no možete naći mir i savršeno mjesto za opuštanje na plaži uz knjigu ili glazbu. Stijene će vam raditi hlad. Usred njih, pronaći ćete i jedan kafić zatrebate li osvježenje. Dalje prema istoku regije, tu je još npr. Praia do Ancao, zlatna plaža obavijena plavom zastavicom popularnija među obiteljima i opremljena mnogim sadržajima. Plažu koju želite, ovisno o lokaciji smještaja, odaberite ovdje.


Autentično iskustvo: najveći grad od pijeska na svijetu


Prije 15 godina započela je tradicija izgradnje najvećeg grada od pijeska na svijetu upravo u ovom romantičnom dijelu Portugala. Fiesa – Festival pješčanih skulptura održava se u mjestu Pera, otprilike 45 000 tona svake je godine raspoređeno na 15000 metara kvadratnih u oblike ljudi, mjesta i scena. Izložba je otvorena od ožujka do studenog, a ulaznicu ćete platiti oko 9 eura. 2018. tema pješčanih figura su prepoznatljive scene iz područja kazališta, plesa, književnosti, slikarstva, filmova i slično.


Algarve posjetiteljima pruža mogućnost romantičnog, obiteljskog ili bilo kakvog odmora, a preporučujemo vam da potražite manja mjestašca koja će vas oduševiti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju