Cijeli svijet se uvjerio u kreativnost hrvatskog ilustratora Igora Jurilja, koji se proslavio radovima koji su se koristili u #FreeBritney kampanji, odnosno pokretu za prava pop ikone Britney Spears.

Britney je free kao Willy, a nama su za oko zapele ilustracije koje ovaj svestrani umjetnik donosi sa svojih putovanja. O nevjerojatnim dnevnicima s putovanja i još nekim stvarima kratko smo popričali s genijalnim Yellow Yurijem.

Tko se krije iza branda Yellow Yuri?

Čovjek s premalo pažnje i previše raspršenih interesa. Ovisnik o kavi, psima i crtanju.

Profesor si engleskog jezika, pisac, novinaru i ilustrator. Kako sve to kombiniraš u životu?

Mislim da sam već odavno pronašao raskrižje spomenutih aktivnosti. Pa tako, kao na prometnom raskrižju, prednost jedne nad drugima ovisi o stanju u mom prometu. Neke od radnji su u tom kreativnom procesu (u koji uvrštavam i rad u nastavi) automatizirane nakon niza godina iskustva, pa onda ni ne osvješćujem angažman. U nekakvoj svakodnevici to izgleda tako da doslovce čim ustanem, pristavljam kavu i dok ispijam prve gutljaje već radim na nečemu. To je, uz kavu, ono što me pogoni u životu. Nikad nisam rekao da mi je dosadno, pa prirodno pronalazim balans. Ne uvijek uspješno…

Voliš putovati, a između ostalog živio si u Istanbulu. Kakav je život u Istanbulu i kako to da si se odlučio vratiti u Hrvatsku?

Život u Istanbulu je sve ono što očekujete u košnici svojevrsnog grada-države: kaos apsolutne dinamike življenja u svakom trenutku kao posljedica spoja kultura i tisućljetno talište (turskih) tradicija na dva kontinenta.

Ono što sam tijekom života u Istanbulu cijenio jest da neke svakodnevne prakse svakim ponavljanjem djeluju kao prvi put: prijelaz Bospora, ulična hrana, tisuće mačaka i pasa ležerno izvaljenih duž grada…

U Hrvatsku sam se vratio jer sam ipak sedam godina osjećao kako bivanje jednom nogom na hrvatskom tlu znači da se u nekim aspektima nisam bio ostvario. Vratio sam se i to se pokazalo ispravno jer se puno stvari u životu posložilo, a realizacija kao ilustrator i autor vjerojatno su najvažnije od njih.

Ekipi koja te posjećivala u Istanbulu pripremao si zanimljive ilustrirane itinerare - personalizirane vodiče... Radiš li to i za ostale?

Ilustrirani vodiči kroz Istanbul bili su mali znak pažnje mojim prijateljima u posjeti kojima bih kombinirao obvezne atrakcije i zanimljivosti s nekim vlastitim iskustvima, preporukama i viđenjima grada, ali i detaljima iz turske kulture i svakodnevice koji nisu nužno dostupni na jednoj pretrazi Googleom. Nakon njih nekoliko, počeo sam jednako tako pristupati svojim putovanjima i sljubljivati vlastito kreirane vodiče s dnevničkim zapisima.

Za njih bih pak volio razviti model koji će putnici moći oblikovati vlastitim željama i prema vlastitim putešestvijama i znatiželji koja s njom ide. I naravno, dizajnirati nekome putopisni dnevnik-vodič je definicija kreativne zabave, tako da mi se čitatelji slobodno mogu javiti.

Kad bi morao predložiti top 3 nepoznate atrakcije u Istanbulu, koje bi to bile?

Mali dašak Mediterana uz more u četvrti Kuzguncuk koja je vjerojatno najbolja manifestacija Istanbula kao grada na spoju dva kontinenta i višestrukih kultura. Prostorno, arhitektonski, urbanistički atipičan je kvart za grad, a opet je poslovično turski.

Kao urbanistički mutant, Istanbul je grad betona i asfalta, ali jedna od oaza jest kolosalno velik park Yildiz (hrv. Zvijezda) točno nad morem, između predivnih četvrti Besiktasa i Ortakoyja, gdje se labirinti šetnica uvlače u skrovite oaze vječnog cvata.

Treća stvar je groblje. Da, volim spokoj, dostojanstvo i tišinu gradskog groblja, a posebno jednog poput Mahmut Fehmi Kolcu između Kadikoyja i Uskudara. I ono je uređeno kao veliki park skriven od gradske vreve i buke usred nje, a nepresušna je riznica ljudskih priča ispisanih duž njega…

Dio tvojih radova posvećen je upravo putovanjima, kako nastaju te ilustracije?

Proces je takav da dio prtljage obavezno sadrži malu bilježnicu tvrdih korica (i u zadnje vrijeme) debelih crnih listova, akrilne markere i razna pisala. Ilustracije su vizualno reprezentacija onog što sam vidio i doživio, a prate prikupljene predmete vezane za putovanja: markice, ulaznice, upute lokalaca, recepti lokalnih jela, poruke koje ti ljudi iz kojekakvih razloga ostave, etikete egzotičnih proizvoda i sl. Znači, neki scrapbook putovanja povezan stilski ujednačenim crtežima je konačni proizvod koji nastaje na licu mjesta, najčešće na nekom stoliću gdje se uz pribor za crtanje nalazi kanta kave.

Igor Jurij Igor Jurij (Foto: Matej Grgić)

Poznat si široj javnosti zbog svjetski popularne #FreeBritney ilustracija i grafika koje su obišle svijet. Na koje si još radove posebno ponosan?

Ponosan sam najviše na činjenicu da je pokret kojem sam doprinosio s ove strane oceana rezultirao oslobađanjem iz ropstva ikone vremena i generacije koja je obilježila naša djetinjstva i odrastanje. Crteži su bili vrlo promišljeni i time provokativni bez obzira na medij kojim su prikazani u pokretu (društvene mreže, majice, plakati, letci) i predstavljali su borbu fanova ispred losangeleške sudnice pune dvije godine, kao i vođe prosvjeda diljem Amerike. Oni su se koristili mojim vizualima za privlačenje pozornosti na bizaran slučaj skrbništva Britney Spears.

Pored toga, nevjerojatno sam zahvalan na prilici nakladničke kuće Profil za rad na čitankama iz hrvatskog jezika imena Književni vremeplov. Kao doktorandu na studiju kroatistike i profesoru engleskog jezika i književnosti (čitaj: štreber), bilo je takvo dječačko zadovoljstvo dati svoje viđenje klasika s kojima će srednjoškolci navigirati kroz hrvatsku i svjetsku književnost.

Yellow Yuri - 3 Yellow Yuri - 3 (Foto: Yellow Yuri)

Imaš li informaciju da su tvoji radovi stigli i do same Britney Spears?

Da, nakon oslobođenja Britneyin je odvjetnik samoj pjevačici uručio knjigu dizajna i ilustracija obožavatelja među kojima je i moj konačni vizual nje u plesu slobode među stotinama fanova. Pored toga, od samog početka pokreta njezini su sinovi Jayden i Preston lajkali moje ilustracije posvećenoj njezinoj majci na Instagramu, njezin je posinak Kaleb čak podijelio dva na svom profilu. Zatim su Britneyin dečko Sam i asistentica Felicia lajkali razne vizuale, kao i više puta pratili moje storije.

Gdje su dostupni tvoji radovi? Mogu li se i kupiti, te u kojem obliku?

Mislim da su moji radovi pretežito raštrkani kod prijatelja, poznanika, suradnika i klijenata. No u suradnji s merchandise platformom Modna katedra imam svoj webshop Yellow Yuri gdje su određene ilustracije i dizajni dostupni na majicama, kapuljačama i plakatima. Naravno, kako radim ilustracije po narudžbi, najčešće su to onda radovi dostupni putem inboksa na Instagramu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju