Bali, “otok bogova“, jedan je od 14 tisuća otoka u indonezijskom arhipelagu. Smješten između Jave i otoka Lombok, može se pohvaliti bogatom i raznolikom kulturom koja je prilično neobična. Stotine hinduističkih hramova, veličanstvene planine, neravne vulkanske obale, predivne pješčane plaže, rižine terase od kojih zastaje dah. Sve je više onih koji razmišljaju o značajnijem načinu putovanja te se upuštaju u avanturu volontiranja, a zašto je upravo Bali dobar odabir za volonterski rad i uživanje u odmoru pročitajte u nastavku.

Prije nego što se upustite u avanturu života i krenete na volontersko putovanje trebali bi znati nekoliko stvari. Prvo i najvažnije je da se zapitate koji su vaši razlozi i ciljevi volonterskog putovanja na Bali? Nužno je da napravite plan. Želite li dodati samo crticu u svoj životopis ili pak želite započeti novi život? Ovo su pitanja koja su veoma bitna prije samog planiranja puta, pa i prije samih financija potrebnih za putovanje.

Na Baliju postoji niz projekata u koje se možete uključiti bilo da se želite posvetiti radu s djecom, radu orijentiranom na očuvanje prirode ili pak radu povezanom s pružanjem medicinske skrbi. Na volonterskim projektima možete raditi od tjedan dana pa do tri ili više mjeseca, a sve ovisi o vašim željama i ciljevima. Možete pomoći u spašavanju i zaštiti životinja radeći s napuštenim i ozlijeđenim psima, pomoći u istraživanju morskih pasa, zaštiti populacije divljih kornjača ili pak sudjelovati u razvoju održivog turizma kako biste pomogli zaštiti sve vrste flore i faune otoka, možete predavati u ruralnim zajednicama ili sudjelovati u pružanju zdravstvenog obrazovanja.

Većina volonterskih programa na Baliju se plaća. Na različitim platformama za volonterski rad možete ponekad pronaći i besplatne programe, no takvi su rijetki. No cijene za volonterske programe na ovom otoku su itekako prihvatljive. Prijevoz od zračne luke do smještaja, smještaj i tri obroka dnevno će vas u prosjeku koštati oko 350 američkih dolara tjedno, što i nije neka ogromna svota novaca s obzirom da će te biti na jednom od najljepših otoka na svijetu.

Budite svjesni kakvi su uvjeti rada na otoku, ipak ćete dnevno morati odvojiti 2-4 sata za rad. Ono na što svakako morate obratiti pažnju su vremenske prilike, naime na Baliju će biti vruće, veoma vruće i vlažno, pa pazite što pakirate u kofer. Volonterski rad se obično odvija radnim danom, znači radit ćete 5 dana tjedno, svaki dan po 2-4 sata, ovisno o programu u koji se uključite. Između rada imat ćete dovoljno vremena za otkrivanje svih ljepota otoka, pa bi bilo dobro napraviti plan što sve želite posjetiti i vidjeti. Često će vam i ljudi koji s vama rade na projektu pomoći u otkrivanju ljepota otoka, a ima li išta bolje od toga da vam lokalno stanovništvo pokaže tajne za koje nitko ne zna?

Bali je veoma popularna turistička destinacija, a posljednjih godina je sve više turista koji posjećuju ovaj otok. Budite spremni na gužve i puno ljudi, no na kraju će se sve isplatiti. Njegujte dobre veze s lokalnim stanovništvom kako bi vam pomogli pronaći skrivena blaga otoka. Vi kao volonter imate priliku stanovništvu nešto dati, a zauzvrat će vam se oni itekako odužiti.

Neka vas Bali očara svojom kulturom, običajima i tradicijama. Budite otvoreni kad krenete u pustolovinu volontiranja i naučite mnogo novih stvari za daljnji život jer to i je najveća vrijednost volonterskog rada.

Ako vas zanimaju volonterski programi, potražite ih na linku volunteerprogramsbali.org.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju