HGSS posljednjih dana ima jako puno intervencija, od kojih bi se većina mogla izbjeći da u prirodu idemo samo ako smo potpuno spremni i opremljeni, pratimo sve preporuke koje inače vrijede i strpimo se ako vremenski uvjeti predstavljaju izazov. Zato i prenosimo apel iz Nacionalnog parka Risnjak koji se odnosi na posjete strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene.

"U posljednjih šest mjeseci, nažalost, bilježimo značajan porast broja akcija traganja i spašavanja HGSS - Hrvatska Gorska Služba Spašavanja. Razlog tome je najčešće nedovoljna pripremljenost i informiranost dijela planinara i posjetitelja o tome kakav ih teren očekuje.

Ljepota koju treba otkrivati oprezno: Nevjerojatne scene s jednog od najljepših i najpopularnijih vidikovaca Hrvatske Snježnik - 13 Snježnik - 12 Snježnik - 11 +9 Snježnik - 10

Kretanje područjem strogog rezervata vrlo je zahtjevno i naporno. Gotovo sve staze na području strogog rezervata kondicijski i tehnički zahtjevne. Rizik i opasnost se naročito povećavaju tijekom zimskih mjeseci, zbog dubokog snježnog pokrivača, leda i magle.

𝐈𝐳 𝐭𝐨𝐠 𝐫𝐚𝐳𝐥𝐨𝐠𝐚, 𝐦𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐢𝐬𝐤𝐮𝐬𝐧𝐢𝐦 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐨𝐫𝐮𝐜̌𝐮𝐣𝐞𝐦𝐨 𝐤𝐫𝐞𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐮𝐜̌𝐣𝐮 𝐁𝐢𝐣𝐞𝐥𝐢𝐡 𝐢 𝐒𝐚𝐦𝐚𝐫𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐬𝐭𝐢𝐣𝐞𝐧𝐚! 🚷

𝐔𝐣𝐞𝐝𝐧𝐨 𝐚𝐩𝐞𝐥𝐢𝐫𝐚𝐦𝐨 𝐢 𝐧𝐚 𝐜̌𝐢𝐭𝐚𝐯𝐮 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐚𝐫𝐬𝐤𝐮 𝐳𝐚𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐜𝐮 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐬𝐮𝐳𝐝𝐫𝐳̌𝐢 𝐨𝐝 𝐩𝐨𝐬𝐣𝐞𝐜́𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐠𝐨𝐠 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐚 𝐭𝐢𝐣𝐞𝐤𝐨𝐦 𝐳𝐢𝐦𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐣𝐞𝐬𝐞𝐜𝐢! 🚷

Shvaćamo da ljepota i divljina Bijelih i Samarskih stijena privlači (avanturističke) zaljubljenike u planinarenje i prirodu. Međutim, apeliramo na sve posjetioce tog područja da se ponašaju odgovorno i savjesno te da svojim (ishitrenim) odlukama ne dovode u opasnost sebe i druge!"

Cijeli apel Nacionalnog parka Risnjak možete pročitati ovdje.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju