Ekskluzivni događaj koji spaja vrhunska vina, šampanjce, destilate i gastro priču iz cijeloga svijeta: VAPT, održao se prvoga dana mjeseca ožujka u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn. Svega ovoga ne bi bilo bez vinskih uvoznika i distributera, Dine Kušena, idejnog začetnika događanja i vlasnika tvrtke Acrobat D&M i njegovoga poslovnog partnera Juraja Duspera, direktora tvrtke Vino-Trade.

Na međunarodnoj poslovnoj vinskoj smotri VAPT 2024. izlagali su brojni svjetski proizvođači, a potpunijem užitku kušanja doprinijele su i cijenjene vinske čaše Zalto Universal.

Na trećem izdanju predstavila su se prestižna imena svjetske vinske scene i cijenjenih svjetskih destilerija poput: J. Lassalle Champagne, Philipponnat Champagne, Domaine Olivier Leflaive, Billecart Salmon, Champagne Philippe Gonet, Jacques Prieur, Bastianich Winery, Gaja Winery, Frescobaldi Winery, Champagne Louis Roederer, i brojnih drugih. Svjetskim imenima parirale su dvije hrvatske vinarije: obiteljska vinarija Barun iz Krašića i vinarija Marko Sladić iz Plastova. 

Organski kavijar i Kobe govedina

Također,  mogli su se kušati i prvoklasni gastro proizvodi poput prvoga organskog kavijara na svijetu Caviar de Riofrío, šunke od autohtone crne svinje pate negre koju proizvodi tvrtka Blázquez, slovenskih kobasica od divljači proizvođača BioSing i Kobe govedine vlasnika Maruyu farme Seide Hirooke. Tvrtka Acrobat postala je prvi licencirani zastupnik Kobe govedine iz Japana u siječnju ove godine.

Prestižni masterclassovi

Vrhunski masterclassovi u sklopu VAPT-a 2024. također su pružili dodatnu vrijednost događanju. Na prvom masterclassu, od ukupno pet vinskih, mogli su se kušati šampanjci šampanjske kuće Champagne Billecart-Salmon, stari preko 40-ak godina, koje je prezentirao Antoine Roland-Billecart, sedma generacija obitelji na čelu šampanjske kuće.

Drugi je bio posvećen vinima vinarije Domaine Jacques Priuere, dragulju Burgundije, kojega je vodio vlasnik Jean-Baptiste Souillard. Treća edukativna radionica bila je namijenjena vinskoj kući R. López de Heredia čiji je utemeljitelj don Rafael López de Heredia y Landeta. Sljedeća majstorska radionica bila je rezervirana za jedinstvena vina vinarije Château Lafite Rothschild, a vertikalu vina predstavio je pobjednik 26. prvenstva sommeliera Hrvatske, mladi i perspektivni Kristijan Harjač. Peti masterclass ugostio je vinariju Opus One koja je u partnerstvu dviju najuglednijih osoba iz Bordeauxa i Napa doline, baruna Philippea de Rothschilda iz Château Mouton Rothschilda i Roberta Mondavija. 

Tematske večeri 

Predstavljen je i prvi i jedini francuski viski od 100 postotnog  trostrukog slada cijenjene francuske destilerije Bellevoye Whisky. U sklopu događanja zagrebački restorani ManO2 i Takenoko bili su domaćini tematskih večeri. U ManO2 bila gosti su kušali birana vina vinarije TEMPOS Vega Sicilia, a  Takenoko je ponudio Kobe govedinu. 

Ova već tradicionalna manifestacija, koja okuplja brojne profesionalce, ali i zaljubljenike u vrhunsko vino i gastronomiju još jednom je dokazala da postaje sve popularniji, važniji i traženiji način edukacije i okupljanja profesionalaca, ljubitelja vina, vinske kulture, vrhunskih destilata i gastronomskih užitaka.

Ljepote Merana i južnog Tirola iz prve ruke: "Idila na talijanski način od koje se teško odvojiti" Miramonti - 29 Miramonti - 30 Miramonti - 31 +29 Miramonti - 28

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju