Od 7. do 9. lipnja Medvednica je postala dom za čak 250 outdoor entuzijasta i ljubitelja avanture. Planinari iz Hrvatske,Njemačke, Nizozemske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Austrije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, upustili su se u još jednu fantastičnu avanturu nadomak glavnog grada.

Ovogodišnji najstariji sudionik bio je 64-godišnji Ivan koji je prehodao rutu dugu 59 km. Najmlađi sudionik bio je šestogodišnji Fran Vrević, koji je prehodao istu, 59 km dugu rutu te zadivio sve ostale sudionike događaja, ali i organizatore. U samoj avanturi sudjelovalo je i osam pasa koji su vjerno pratili svoje vlasnike. Dojmovi se još uvijek sliježu, ali bez obzira na dob, svi se slažu da je ovo bilo jedno nezaboravno iskustvo koje će im ostati u sjećanju.

Krv, znoj i suze: Stazama surovog Velebita koje uvijek vode do osmijeha Highlander Velebit 2023. Highlander Velebit 2023. - 23 Highlander Velebit 2023. - 14 +39 Highlander Velebit 2023. - 18

Sudionici su ove godine po prvi puta mogli birati između dva formata na Medvednici: Pegasus (trodnevni format) i novitet Lyra - jednodnevni format. Lyra je okupila sve zainteresirane koji su se htjeli okušati u HIGHLANDER avanturi te se ujedno i pripremiti za neki od duljih formata ove već globalne avanture. Sudionici ovog formata svoju su avanturu započeli na Medvedgradu te odradili kružnu rutu u duljini od 20 kilometara koja ih je dovela na sam vrh Sljemena.

Highlander Medvednica - 3 Highlander Medvednica - 3 (Foto: Samir Kurtagić)

Ruta od 59 kilometara započela je u Susedgradu te je pratila stazu do Kamenih svatova, dolomitnih stijena na zapadnom obronku Medvednice. Avantura se dalje nastavila preko planinarskog doma Glavica prema Falatu gdje su svi sudionici imali priliku uživati u glazbi.

Drugi dio dionice započeo je na Falatu, a zatim je preko jezerca Kraljičin zdenac, jedne od najposjećenijih lokacija na Medvednici, do Sljemena, a sam dan završio je na kontrolnoj točci Lipa Rog gdje su sudionici imali priliku sudjelovati na radionici astronomije. Osim radionice, sudionici su uživali u glazbi i druženju do dugo u noć.

Posljednja dionica započela je kod planinarskog doma Lipa Rog, a nastavila se dalje prema samom cilju u Sesvetama gdje su sudionici proslavili uspješno završenu avanturu.

Tako blizu, a tako daleko: Pustolovina na Medvednici na kojoj odmah zaboraviš na sve "gradske" brige Highlander Medvednica - 3 Highlander Medvednica - 16 Highlander Medvednica - 17 +24 Highlander Medvednica - 9

Zahvaljujemo se na podršci Turističkoj Zajednici grada Zagreba, koja je i ove godine uvelike pomogla u promociji događa, a bez koje HIGHLANDER Medvednica kao događaj ne bi mogao biti organiziran na ovako visokom nivou.

HIGHLANDER je globalna serija planinarskih događaja koja je potekla u Hrvatskoj 2017. godine, a danas se HIGHLANDER događaji održavaju u više od 20 zemalja svijeta..

Početkom 2024. godine, u globalni kalendar događaja ušla su nova tržišta poput Francuske, Kostarike i Libanona, a planira se otvaranje još tri velika tržišta do kraja godine - Meksika, Australije i Saudijske Arabije.

Ukoliko niste u prilici sudjelovati na nekom od mnogobrojnih HIGHLANDER događaja u ljetnim mjesecima, u devetom vas mjesecu očekuje osmo izdanje HIGHLANDERa Velebitu koji je ujedno i flagship događaj HIGHLANDER serije.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju