Na glavnom osječkom trgu proteklog su vikenda Osječka tvornica ideja i Sugar Factory na festivalu urbane umjetnosti i kulture - OSCANS graffiti jam okupili 20 umjetnika iz čak 7 zemalja.

S ciljem popularizacije ulične umjetnosti održana je graffiti škola gdje se učilo o osnovama graffita, umjetnosti ali i o ponašanju i kulturi na ulicama, a radionice su legendarni umjetnici Dale, Atek i Mr. Pain.

Središnje događanje bilo je graffiti natjecanje. Tema je bila zajednička: "50 godina nakon", umjetnici su površine na kojima će crtati izvlačili, a imali su sat vremena za crtež i četiri sata za graffite. A kako zamišljaju budućnost, pogledajte u galeriji.

Organizatori su htjeli poručiti da su graffiti i ulična umjetnost "odličan medij za slanje poruke te intervenciju u prostoru i društvu".
Osječku scenu predstavljali su Rebus i Wasko te Moler i Heir, a hrvatsku Tramsky i Rancho.

Prvo mjesto odnijela je ekipa iz Slovenije, drugo ekipa iz Srbije, Noks i Wunste, a treće mjesto osvojila je grčko-hrvatska senzacija.

Program je obogatila i Artbeat izložba, kao i breakdance natjecanja, glazba u chill zoni i naravno After battle after party na kojem je velika većina umjetnika s natjecanja oslikala novi osječki zid, “Dale Hall Of Fame” i jedan kombi.

Festival je na najbolji mogući način obilježio i proslavio 50 godina postojanja hip hop kulture u Osijeku i upisao taj grad a na mapu street-arta u Europi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju