Utrke s preprekama (eng. Obstacle Course Racing) korjene vuku iz vojne obuke u sklopu koje su vojnici savladavali zahtjevne i izazovne poligone u svrhu unaprjeđivanja izdržljivosti i tjelesne spreme, a posljednjih  godina doživljavaju pravi procvat. 

Spartan Race jedan je od globalnih pokretača utrka s preprekama za široku javnosti, pa su na njihovim događanjima do sada svoju snagu i izdržljivost testirali desetci milijuna natjecatelja iz cijelog svijeta.

Od prošle se godine ova utrka s preprekama održava i u Hrvatskoj, koja se tako pridružila popisu s više od 40 država u kojima postoji Spartan Race.

Spartan World Championship Hvar - 1 Spartan World Championship Hvar - 1 (Foto: PR)

Na Hvaru će se u listopadu održati Spartan World Championship Hvar 2024, a uz utrku na 5 kilometara s 20 prepreka popularno zvanu Sprint, prvi put će se trčati i najmlađa te ujedno i najnovija Spartan Race disciplina – utrka na 100 metara s preprekama.

O posebnosti ove utrke svjedoči i činjenica kako je upravo ona postala dio najprestižnijeg sportskog događaja na svijetu – Olimpijskih igara – te će debitirati 2028. godine u Los Angelesu kao jedna od disciplina u sklopu modernog pentatlona.

Među najboljim svjetskim OCR sportašima, na terenu utrke na 100 metara s preprekama, naći će se i nekoliko njih iz Hrvatske.

“S obzirom da je Spartan World Championship Hvar 2024 najvažniji događaj u Spartanovom globalnom kalendaru događaja u 2024. godini, s lokacijom nismo smjeli pogriješiti. Grad Hvar me oduševljava svojom spektakularnom ljepotom i jedinstvenim okruženjem. Vjerujem da će se na Hvaru održati jedan od najboljih Spartan događaja, a očekivanih 2500 natjecatelja govori u prilog tome. More, blaga klima i nevjerojatna vizura Hvara predstavljat će nezaboravno iskustvo za sve natjecatelje događaja što je meni kao vlasniku brenda iznimno bitno. Ovaj događaj predstavlja kulminaciju našeg rada i predanosti te ga s nestrpljenjem očekujemo", izjavio je Joe De Sena, osnivač Spartan Racea.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju