Poznati američki meteo servis Accuweather objavio je prognozu za nadolazeće ljeto na Starom kontinentu. Prema njihovim izračunima ljetni mjeseci bi na našoj obali trebali biti vrući, uglavnom topliji od prosjeka te prilično sušni. Lijepe su to vijesti za turističku sezonu, iako možda ne tako lijepe za pojedine poljoprivredne kulture te mogućnost za požare zbog sušnih i vrućih uvjeta.

Volite li suho i vruće vrijeme, najbolje ćete se ovog ljeta provesti na Mediteranu. Španjolska, Italija i južna Francuska imaju najviše šansi za vruće dane, a manjak kiše ipak ne bi trebao previše narušiti ni vodene rezerve jer je oborina bilo dosta već u prvoj polovici godine. Ni vrućina niti suhoća nije neuobičajena za mediteranska ljeta, no prema sezonskoj prognozi Accuweathera, ovo bi po tom pitanju moglo biti i mrvicu ekstremnije.

Ono što uvijek treba naglasiti jest da sezonske prognoze sa sobom nose određenu nesigurnost. Ona je veća od nesigurnosti kod kratkoročnih prognoza, međutim, i ove sezonske drže vodu (pa i kad prognoziraju manje kiše od prosjeka). Važno ih je ispravno interpretirati i znati za što ih koristiti, a kakve odluke na njima nikako nije dobro temeljiti.

Prvo, prema sezonskoj prognozi sigurno nećemo planirati datum vjenčanja ili izlet u prirodu. One nam govore o prosječnom vremenu kroz dulje razdoblje, i eventualnim odstupanjima od prosjeka, a ne kakvo će vrijeme biti na određeni datum. U ovom našem konkretnom primjeru, čak i ako ljeto koje nas čeka ukupno bude iznadprosječno i vruće i sušno, ne znači da neće biti kraćih razdoblja ili pojedinih dana koji će biti kišoviti ili hladniji od prosjeka. Samo bi ih, ukupno tijekom ljeta trebalo ipak biti manje nego je to uobičajeno.

Ono što prema dugoročnoj prognozi zato možemo planirati, primjerice je veća potrošnja vode za nadolazeće mjesece, pa prema tome i veći budžet za tu stavku. Ili, ako je riječ o potencijalno vrlo hladnoj zimi, možemo planirati više sirovina za ogrijev. Možemo planirati i određene poljoprivredne kulture koje bolje uspjevaju u određenom tipu vremena i slično.

U svakom slučaju, odlučite li se za ljetnu turneju Jadranom ili nekom drugom mediteranskom zemljom (ako situacija dopusti), svakako provjerite i kratkoročnu prognozu. Ona će vam dati detaljniju informaciju o vremenu i do desetak dana unaprijed.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju