Vojni kompleks Minerska na šetnici sv. Ante postao je posjetiteljski centar Kanal sv. Ante. Za otvaranje tog centra zaslužna je Javna ustanova priroda Šibensko-kninske županije koja je napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar sa suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, kao i višenamjenskom dvoranom za predavanja. Osim centralne zgrade, ondje ćete naći i bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, kao i poučnu stazu za slabovidne i slijepe osobe.

Najviše pažnje privlači stalni postav izložbe pod nazivom Dodir rijeke i mora, koja je i glavna atrakcija centra. Osmislio ju je povjesničar i muzeolog Filip Beusan kako bi ispričao priču o prirodi toga kraja. Postav je interaktivan, zabavan i jako edukativan, a uz sadržaj koji se nalazi unutar centra, zanimljivi su i detalji koje vidite uz samu šetnicu, kao što je spomenik paštašuti, koja je proslavljena u filmu Vinka Brešana Kako je počeo rat na mom otoku.

"Kao ljudi ovisni smo o prirodi i bez nje ne možemo. Ono čemu ovaj centar služi, osim tome da upozna nekoga izdaleka s našim kulturnim i prirodnim vrijednostima, jest i da ljudima koji ovdje žive podigne svijest, da unese u njih zahvalnost prema prirodi i da u trenutku kada bace papirić na pod pomisle, možda to nije pravi način. Ili kada pokušaju baciti šutu u more, da ih to zaustavi. Ovaj je centar podsjetnik svima nama da bismo trebali biti oprezniji prema prirodi i zapravo je osnovna ideja centra da nam pomogne da zaštitimo prirodu od nas samih", rekao je Beusan.

Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante službeno se otvara u petak 26. svibnja, a do 1. lipnja ulaz je besplatan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju