Za sve one koje fascinira svemir, a osobito Mjesec, u Londonu se trenutačno odigrava umjetnička poslastica. Do početka veljače remek-djelo umjetnika Lukea Jerrama može se razgledati u Painted Hallu u Greenwichu, jednom od najspektakularnijih baroknih interijera u Europi.

Za otprilike 14 eura posjetitelji mogu razgledati golemu skulpturu Mjeseca promjera sedam metara koja visi sa stropa. Površina u mjerilu 1:500.000 prikazuje površinu planeta prema snimkama koje potpisuje NASA. Svaki centimetar na modelu predstavlja pet kilometara na pravom Mjesecu, pa možete istražiti njegovu površinu.

Svjetlost koja dopire iz unutrašnjosti Mjeseca, kao i sam prostor u kojem je izložen prizor čine izložbu vrijednom pozornosti. Na Jerramovoj putujućoj izložbi najčešće se mogu vidjeti znatiželjnici koji leže na podu i proučavaju fascinantnu površinu.

Mjesec - 3 Mjesec - 3 (Foto: Profimedia)

"Mjesec je oduvijek inspirirao ljude, služio kao kulturno ogledalo društva, odražavajući ideje i vjerovanja širom svijeta. Stoljećima je tumačen kao bog i kao planet. Koristio se za mjerenje vremena, kao kalendar i služio kao izvor svjetla za lakše kretanje noću. Mjesec je kroz povijest inspirirao umjetnike, pjesnike, znanstvenike, pisce i glazbenike. Eterično svjetlo koje baca puni mjesec, nježni polumjesec koji prati zalazak sunca ili tajanstvena tamna strana Mjeseca potiču istraživanje.

Različite kulture diljem svijeta imaju svoje povijesne, kulturne, znanstvene i vjerske odnose s Mjesecom. Pa ipak, nekako, unatoč tim razlikama, Mjesec nas sve povezuje“, kaže umjetnik.

Putujuća izložba nakon Londona odlazi u Belgiju, a na službenoj stranici provjerite datume gostovanja. 

Osam besplatnih atrakcija u Velikoj Britaniji koje morate doživjeti Velika Britanija - 1 Velika Britanija - 5 Velika Britanija - 4 +3 Velika Britanija - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju