"Jesen je drugo proljeće kada je svaki list cvijet." rekao je Albert Camus, a mi se zaista slažemo s njim. Vrijeme je to kada priroda oblači svoje najljepše haljine za posljednji zavodnički ples prije nego li nas spavaju magle koje će se uskoro lagano provući kroz krošnje. Za vikend je najava lijepog i sunčanog vremena, a mi imamo prijedlog za vas kako ga maksimalno iskoristiti.

Pozvani ste pridružiti se obilascima prirode u jesenskom ruhu u režiji lokalne lisice Gorskog kotara - Lynx and Fox. Ovog vikenda na rasporedu su odlični obilasci najljepših predjela Gorskog kotara - zaigranog Zelenog Vira, tajanstvenog Vražjeg prolaza, mistične park šume Golubinjak i staza uz životopisno Lokvarsko jezero. Ne brinite kojim putem krenuti, samo slijedite vaše vodičice. Prijavite se, dođite na dogovoreno mjesto i prepustite se vašim domaćicama, ljubaznim profesionalkama koje su da vam pokažu najljepše prirodne znamenitosti, ispričaju zanimljive priče i legende te daju ideje za ostatak vašeg posjeta ili preporuke lokalnih goranskih delicija iz restorana.

U subotu 6.11.2021. pozvani ste s nama obići jedno od najljepših izletišta Gorskog kotara - Zeleni Vir i Vražji prolaz. Doživjet ćete sve ono najljepše od prirode - šetnjicu uz rječicu, malo jezerce sa slapom, krški izvor i veliki slap, kanjon i špiljicu Muževa hišica te spomenik tehničke kulture "Munjaru" prvu hidroelektranu ovih prostora. Nakon toga još vas vodimo i na Petehovac gdje ćete s 1000 metara nadmorske visine pogledati daleke vrhunce Risnjaka, slovenskog Snežnika, Kamniško Savinjskih Alpi, a ako budete imali sreće čak i Triglava. Odmorite u toploj unutrašnjosti restorana na Petehovcu i isprobajte njihovu slavnu juhu od gljiva, domaće njoke s gulašem od divljači, teletinu ispod peke ili štrudle od borovnica. Sastanak je u Delnicama, a izletištu ćemo zajedno prići uz smjera doline Kupe te ćemo tako izbjeći strmu cestu o kojoj ste možda već ponešto čuli. Uz zanimljive priče vodiča, ne može vam biti loše.

U nedjelju 7.11.2021. na redu je obilazak staza koje vrlo vjerojatno teško pronaći bez vodiča. Prvo vas vodimo u šetnju mističnim stazama zaštićene park šume Golubinjak. Posjetit ćemo Kraljicu šume - najvišu jelu, Medvjeđi brlog, Amfiteatar, Frižider i Paklena vrata - vrlo zanimljive krške predjele, a očekuje vas istraživanje čak dvije male špilje -Golubinje i Ledene. Kroz priče upoznati ćemo vas s interesantnim legendama o bićima koje se prema narodnim predajama skrivaju baš tu, iza više od dvjesto godina starih stabala i mračnih predjela ove fascinantne šume. Slijedi obilazak najljepših dijelova staze uz Lokvarsko jezero. Poslušajte nepoznate priče o izgradnji ovog masivnog jezera i potopljenog sela. Zašto ne bi istraživanje nastavili u smjeru jezera Mrzla vodica ili pak ostali uživati u romantično uređenom restoranu "Eva" gdje će oni hrabri naručiti žablje krake, a tradicionalisti lovačku paštetu. Nastavite uživanje uz pastrvu za žara ili kobasicama od divljači i domaćim kroketima, a zasladiti se možete uz desert spravljen od jagoda s biskvitom i mascarponeom.

Dolazak na obilaske je osobnim automobilom, a naš trud za vođenje i organizaciju platit ćete 85,00 kuna po odrasloj osobi i 55,00 kuna za djecu. Prijave za šetnju učinite preko linka nakon čega će vam na adresu stići sve dodatne važne informacije. Važno je napomenuti da se obilasci ne preporučuju osobama koje imaju ozbiljnih zdravstvenih poteškoća sa kretanjem (problemi s koljenima, kukovima i sl.), preporuka je voditi aktivnu djecu stariju od 7 godina. Obavezna je čvrsta i kvalitetna zatvorena obuća (cipela ili tenesica) s gumenim rebrastim potplatom te slojevita odjeća zbog promjenjivih temperatura u Gorskom kotaru. Psi svih vrsta dobrodošli!

Imate li kakva pitanja? Slobodno nam ih ostavite putem maila jelena@lynxandfox.com ili nas nazovite na 091/182-9892. Ako trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku ovdje smo za vas, a ako želite primati informacije o ovakvim zanimljivim obilascima, upišite se na našu newsletter listu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju