U najmanjoj goranskoj općini Brod Moravice očekuje vas još jedno izdanje tradicionalne manifestacije s kojom otvaramo treće godišnje doba: Dan šljiva koji se ove godine održava po devetnaesti put. Na samom početku manifestacije očekuje vas lagano obiteljsko planinarenje kroz predivnu šumu pratnji vodiča Lynx and Fox i PD Vršak na Špičasti vrh s kojeg se pruža fantastičan pogled na dolinu rijeke Kupe i susjednu Sloveniju. Ne brinite, vrh nije špičast, a i šetnja je osim obiteljima s djecom naravno namijenjena i individualcima te parovima.

Prije polaska u šetnju šumom, pri okupljanju ćemo vas iznenaditi s degustacijom finih delicija od šljiva. Očekuje vas liker od šljiva za odrasle, kompotom od šljiva za djecu, a svi zajedno ćemo snagu za hodanje dobiti tako da ćemo se zasladiti finim kolačima od šljiva. Šetnja je duga tek 5 kilometara i uspon nije težak, a kotizacija za sudjelovanje koja uključuje sve navedeno je 10 EUR za odrasle i 5 EUR za djecu. Za šetnju se možete prijaviti ovdje, nakon čega će vam na adresu stići sve dodatne važne informacije o vremenu, mjestu okupljanja i sl.

Nakon planinarenja pridružujemo se programu manifestacije Dan šljiva u Brod Moravicama koja se godinama održava zbog očuvanja tradicionalnih običaja i pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, pečenju rakije i degustaciji proizvoda od šljiva pripremljenih na domaći način. Tu je također i kulturno umjetnički program te mogućnost posjeta malim muzejskim postavima, a ljubitelji domaćih proizvoda i hrane doći će nas svoje jer vas očekuje zaista impresivan broj izlagača na sajamskom dijelu manifestacije.

Ako se pak odlučite za posjet Čabarskom kraju, provesti ćete dan na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pintar koje drži krave od čijeg mlijeka proizvode čabarski škripavac, činkel, sir s medvjeđim lukom i svježi kravlji sir. Imaju i 2 hektara krušaka i jabuka koje prerađuju u sokove, suho voće, čips i pekmeze. Njihovo već prepoznatljivo događanje Dan krušaka i sira započeti će okupljanjem u 10 sati u njihovom voćnjaku iz kojeg kreće planinarska šetnja sa vodičima na Tropetarsku stijenu u dužoj varijanti za one u boljoj formi i stariju djecu (7 kilometara s 300 metara visinske razlike) ili samo do izvora Čabranke, a potom i do centra grada Čabra gdje ćete razgledati zanimljivosti i crkvu te posjetiti Kaštel Zrinskih u kojem se također nalazi Interpretacijski centar Putovima Frankopana, galerija slika Vilima Svečnjaka, etno zbirka i zbirka lovačkih trofeja. Prijavite se za šetnju putem linka.

Na OPG Pintar očekuje vas degustacija sireva i drugih plodova jeseni, izložba domaćih proizvođača autohtonih proizvoda, edukacija, pečenje rakije po starinski kao i živa glazba te sudjelovanje u starinskim igrama. Kotizacija se plaća po dolasku udruzi Plodovi Gorja Gorskog kotara od 10 EUR za odrasle i djecu stariju od 12 godina te uključuje piće dobrodošlice, degustacija sira i delicija, te vođenje. Ulaznica u Kaštel Zrinskih je povodom Dana krušaka i sira gratis! Cijelom događaju također možete sudjelovati i bez planinarskog pohoda.

Dodatne informacije i zanimljive ture u ponudi Lynx and Fox možete pratiti na web stranici. Vidimo se!

Idealno vrijeme za planiranje jesenskog odmora: 5 dalekih destinacija o kojima morate razmisliti Sayulita Sayulita Fotografija Partenona u Ateni iz turističkih prospekata +6 Stadion Panathenaic, Atena - 5

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju