U gradu ruševina, suza, ali i nade od kobnog utorka mnogi pokušavaju pomoći kako znaju i umiju. Nadu Petrinji i okolici pružaju dobri ljudi; pomoć pristiže sa svih strana. Velik dio posla rade kuhari iz cijele Hrvatske koji se brinu da ljudi koji spavaju u automobilima, štalama i ruševinama bez struje i vode, imaju topli obrok.
Chefovi su do sada su podijelili više od 50 tisuća porcija na području Petrinje, Siska i Gline, a da im nije lako potvrđuje Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, koji je odmah nakon katastrofe s Marinom Rendićem, Matom Jankovićem i Belizarom Milošom, Martinom Mrsićem i Vedranom Vidićem brže-bolje krenuo prema Petrinji food truckom.
Članovi Udruge zagrebačkih ugostitelja, ekipa iz Chef kuha doma, JRE-a Hrvatska, chefovi Matija Bogdan, Hrvoje Kroflin i Mario Mihelj, samo su neki od primjera ljudi velikog srca koji su odlučili pomoći kako najbolje znaju.
Kako nam priča Marin Medak, kuha se neumorno pod kabanicama, na kiši i hladnoći. Premalo se spava. Nema tekuće vode niti kuhinja. Plamenici se gase na vjetru. Ljudi su umorni, na rubu živaca i traže pomoć od države jer ono što je krenulo kao dobra namjera s vremenom se pretvorilo u stihiju.
Tehničkih problema je na svakom koraku – „ne zna se tko pije, a tko plaća“. Nedostaje zaliha, informacija i organizacije, a i volontera će faliti jer se radi u teškim uvjetima.
Kako naglašava Medak, rast će i potrebe za hranom. Sve bi bilo lakše kada bi se znalo koliko je ljudi koje treba nahraniti, ali za to je potreban organizirani pristup.
"Vidim ono tragično i vidim ono lijepo i solidarno, što zapravo Hrvatska nikada nije prestala biti nego smo to zanemarili", rekao je i chef Mate Janković za Dnevnik Nove TV
Hrana svakodnevno pristiže iz zagrebačkih te drugih restorana – porcije stižu u Petrinju iz Bistroa Apetit by Marin Rendić, neumorno se kuha i u Topuskom, gdje udruga JRE Hrvatska priprema ručkove i večere. Restoran Cocktail Sisak ustupio je svoju kuhinju kuharima iz Chef kuha doma, a primjeri topline i solidarnosti pojavljuju se neprestano. Želite li sudjelovati, na njihovim Facebook stranicama doznati možete kako to i učiniti.