Organizatori trećeg festivala Brdo knjiga pozivaju Zagrepčane na program Pristup Brdu knjiga u travnju. Program je ujedno i najava skorog trećeg festivala knjiga i planina, a odvija se uz potporu Grada Zagreba i u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba.

Radionice za djecu, izložbe, predstavljanja knjiga, razgovori o planinama i edukativna predavanja o sprezi čovjeka i prirode – sve to čeka Zagrepčane u četiri gradske knjižnice od 9. do 24. travnja.

Pristup Brdu knjiga Pristup Brdu knjiga (Foto: Brdo knjiga)

Prvo događanje planirano je za utorak 9. travnja u knjižnici Savski Gaj: tamo će od 10 sati Gordana Lukačić, spisateljica za djecu, održati interaktivnu radionicu "Šumom šetam, nikome ne smetam – knjigu čitam, za prirodu pitam". Gordana u tome ima puno iskustva, a slikovnice i knjige za najmlađe koje objavljuje odišu vedrinom. Edukacija, zabava i puno zajedničkog maštanja za male ekologe i knjigoljupce je zajamčena.

U utorak 16. travnja u knjižnici Vladimira Nazora (centar, Ilica) organizirana su čak tri događanja: od 18:00 likovna umjetnica i visokogorka Jelena Martinović poziva na priču o "Tirkiznoj božici". Inspiracija joj je knjiga "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama", zbirka portreta 50 žena koje su slijedile svoju strast u raznim sferama javnog djelovanja. Jelena će s publikom – u koju posebno poziva djevojčice - podijeliti svoju strast za 8188 metara visokim himalajskim vrhom Cho Oyu, što na tibetanskom jeziku znači Tirkizna božica. U njezinu slučaju ta strast kao rezultat ima impresivne slike i uspomene.
U 19:00 na istom mjestu bit će otvorena izložba fotografija "Susreti divljine" Slavena Reljića. Pokazat će nam intimu dubokih, dalekih šuma i divlje životinje uhvaćene foto-aparatom zaštitara prirode, terenskog znanstvenika i čovjeka kojemu su dugi boravci u prirodi dio posla.

Od 19:15 slijedi razgovor zanimljivo nazvan "O medvjedima i ljudima". Novinar i pisac Milan Majerović-Stilinović tom će zgodom predstaviti drugu knjigu, roman "Srce mog medvjeda", čija je radnja smještena u Gorski kotar. Slaven Reljić, voditelj projekta praćenja populacije smeđeg medvjeda u RH održat će predavanje o terenskom radu na zaštiti te velike zvijeri. Dvojac će s publikom podijeliti i zajedničko iskustvo otkrivanja i evidentiranja aktivnog medvjeđeg brloga na području NP Risnjak prošle godine.

U četvrtak 18.4. u 19 sati u knjižnici Vjekoslava Majera (Zapruđe), publicist brojnih planinarskih vodiča i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar će u razgovoru s Milanom Majerovićem-Stilinovićem (autorom zbirke kratkih priča "Što sam naučio na planini") publici približiti "Hrvatsku književnost u gojzericama". Razgovor kojemu je povod 150 godina organiziranog planinarstva u zemlji publiku će podsjetiti ili upoznati s nekima od naših najzanimljivijih književnih djela nadahnutim planinama – od prvog romana, Zoranićevih "Planina" iz 16. stoljeća do novijih naslova.

U knjižnici Bogdana Ogrizovića u centru grada, u srijedu 24. travnja u 19 sati tema razgovora je "Velebit kao inspiracija". U njemu će sudjelovati pisac Edo Popović, čije su knjige "U Velebitu", "Čovjek i planina" ili "Priručnik za hodače" nezaobilazno štivo ljubitelja planinskih staza. Arheolog Stašo Forenbaher je koautor knjige "Starim cestama preko Velebita". Uz oca Sergeja, pisca knjiga "Iz velebitskog dnevnika" i "Velebit i njegov biljni svijet", i sam je je postao dobar poznavatelj naše najveće planine, kao i jedan od "glavnih likova" očeva nostalgičnog dnevnika. I o toj će važnoj knjizi biti riječi: uz Edu i Stašu, čeka nas prava velebitska delicija od druženja.

Pristup Brdu knjigu u Zagrebu je i ove godine osmišljen kao samostalan kulturni program za sve generacije, spoj raznih umjetnosti s pozivom na posjet planinama i knjižnicama. Ujedno i poziv Zagrepčanima na treći festival Brdo knjiga, koji će se održati od četvrtka 16. do nedjelje 19. svibnja 2024. godine u Samoboru i Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Organizator festivala je izdavačka kuća Libricon iz Zagreba.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju