Ove subote, 18. svibnja, Park prirode Učka slavi 25. rođendan, a posjetitelje časti cjelodnevnim besplatnom programom za sve generacije i 50 posto jeftinijim ulaznicama za stalni postav Centra za posjetitelje Poklon. Ulaznice za stalni postav u subotu 18. svibnja i nedjelju 19. svibnja odrasle će stajati samo 5 eura, a ulaz na sva rođendanska događanja je besplatan.

Rođendanski program počinje u subotu u 11 sati predstavom za djecu "Pčelica Maja" pulskog Teatra Naranča, a nakon vođene šetnje novom stazom Vila Učkarica, obilaska interpretacijskog postava uz stručno vođenje, radionice i predavanja, završit će jazz koncertom Elvisa Stanića & French Touch Trija na terasi Planinskog bara.

Na dodiru kontinenta i mora

PP Učka koji čine područje planine Učke i dijela visoravni Ćićarije i čije je glavno obilježje dodir mora i planine, Sredozemlja i unutrašnjosti, proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine. Osim prirodnim bogatstvima, Učka se može pohvaliti i zanimljivom graditeljskom i kulturnom baštinom te gastronomskim specijalitetima od pitomoga kestena, šparoga ili meda.

25. rođendan PP Učka - 7 25. rođendan PP Učka - 7 (Foto: PP Učka)

Učka je je već više od stoljeća omiljeno izletište i odredište brojnih planinara, o čemu svjedoči i najprepoznatljiviji simbol Parka Prirode Učka - kula-vidikovac na Vojaku, najvišem vrhu uče i istarskog poluotoka, izgrađena 1911. godine. Panoramski pogled koji se s Vojaka pruža na sve strane svijeta - na Riječki zaljev, Istru, sjevernojadranske otoke te Velebit, Gorski kotar i Alpe, jedan je od najljepših u Hrvatskoj.

Priroda i tradicija

Ponos Učke je i spomenik prirode - krški kanjon Vela draga s vapnenačkim stupovima visokima i do sto metara, koji je sa 60-ak uređenih penjačkih smjerova jedno od najljepših naših penjališta. Poznata je i Lovranska Draga sa šetnicom "Slap", land-art staza "Stražica-Sapačica", mitsko-povijesna staza "Trebišća-Perun" pa ovdje baš svatko može pronaći nešto za sebe.

25. rođendan PP Učka - 4 25. rođendan PP Učka - 4 (Foto: PP Učka)

Mjesto na kojem se nalazi Centar za posjetitelje Poklon i drugi sadržaji, poput planinarskog doma, pansiona i restorana, pravi je centar i srce Parka. Poklon je ime prijevoja koji spaja masiv Učke i Ćićariju. Ime je dobio davno prije nego što su Učku pohodili planinari i rekreativci. Naime, hodočasnici iz Istre na putu do trsatskog svetišta Djevice Marije u Rijeci, kad su se planine razgrnule i svetište se ukazalo, baš na ovome mjestu bi mu se – poklonili.

Nova poslastica za planinare: Otvoreno novo jedinstveno planinarsko sklonište Planinarsko sklonište Kremenjak - 13 Planinarsko sklonište Kremenjak - 10 Planinarsko sklonište Kremenjak - 9 +8 Planinarsko sklonište Kremenjak - 8
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju