Italija je vjerojatno svima na popisu želja, međutim, ta zemlja obiluje tolikom količinom zanimljivosti, kulturnih i prirodnih ljepota da se među njima poprilično teško snaći. Mi vam predlažemo ona koja su apsolutno najspektakularnija, makar ne sumnjamo da ćete i nakon što ih obiđete, poželjeti vratiti se u ovu čarobnu zemlju.

1. Bazilika svetog Marka u Veneciji

Cijela je Venecija jedan divovski muzej, grad je apsolutno jedinstven u svijetu i dok lutate kanalima i uličicama naići ćete na mnoštvo prekasnih crkava, pa se postavlja pitanje što Baziliku svetog Marka čini toliko posebnom. Odgovor je: njen interijer. Ta bazilika iz 9. stoljeća obučena je u 85 tisuća metara kvadratnih mozaika, a može se podičiti i nevjerojatnom kolekcijom dragulja i umjetnina iz doba kada je Venecija bila jedna od najvećih sila na Mediteranu.2. Katedrala i galerija Uffizi u Firenci


Firenca je grad u kojem su živjeli i stvarali najveći renesansni umjetnici svijeta, a njihova su najljepša djela sadržana upravo u jednoj od najpoznatijih svjetskih galerija: Uffiziju. Na čelu s Botticellijevom "Venerom", ovdje ćete naći djela Leonarda da Vincija, Caravaggia, Michelangela, Rafaela i Tiziana.
Fiorentinski Duomo tj. katedrala i sama je remek djelo arhitekture i umjetnosti. Arhitekt koji ju je projektirao, Brunelleschi, prvi je na svijetu sagradio takvo masivno zdanje poduprto drvenim gredama, koristeći antičku metodu dotad zaboravljenu i zamalo izgubljenu. S vrha katedrale (ako se odvažite popeti 436 stepenica) pruža se fantastičan pogled na cijelu Firencu.

3. Vatikanski muzeji

Ova impresivna kolekcija umjetnina ubraja se u najvažnije svjetske galerije. Želite li ući u srž kulture Rima, Italije i Katoličke crkve, ne smijete propustili prošetati hodnicima Vatikanskih muzeja. Šetnja kroz te velebne labirinte traje podosta, a na kraju kao nagrada slijedi Sikstinska kapela, oslikana od strane velikog Michelangela. Ovdje doista možete gledati i udisati povijest.4. Rimski Koloseum i Fontana di Trevi

Fontana di Trevi nije samo simbol današnjeg Rima, nego je to bila i u antici. Ona je bila izvor čiste vode za većinu tadašnjih Rimljana i Rimljanki. Posebno je danas fontana lijepa po noći, kada je osvijetljena mnoštvom svjetala. Trenutno je fontana u rekonstrukciji, tako da savjetujemo da pričekate još malo s njenim posjećivanjem, jer ju treba doživjeti u njenom punom sjaju. Dok čekate da fontana bude obnovljena, posjetite rimski Koloseum, nekadašnju arenu u kojoj su svoj život pred noge Cezaru stavljali gladijatori.

Fontana Di Trevi - 3 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

5. Milanski Duomo

Dovoljno je gledati kako svjetlo treperi na zidovima milanske katedrale načinjene od roza mramora da biste potpuno ostali bez daha. Više od 3000 kipova čuvaju i krase njenu masivnu fasadu. Neki ju smatraju božanstvenom, a neki kičastom. Mi vam savjetujemo da ju posjetite, divite joj se i na kraju sami stvorite svoje mišljenje.


6. Pompeji u pokrajini Kataniji

Pompeji su u svoje vrijeme bili vrlo važan talijanski lučki grad. 79. godine prije Krista vulkan Vezuv eruptirao je i potpuno zatrpao cijeli grad, u potpunosti ga očuvavši. Danas je to jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u svijetu, jer su znanstvenici na temelju njega naučili nevjerojatno mnogo toga o tadašnjem životu. Pompeji su ujedno i na UNESCO-voj listi zaštićenih mjesta.

Alberobello (Foto: Gulliver/Thinkstock)7. Alberobello u Apulji

Ovo je mjesto idealno za one koji žele jedinstven doživljaj daleko od prenatrpanih turističkih destinacija. Svjetski poznate Trulli kuće očarat će vas svojim oblikom i izgledom, a ljudi koji tamo žive očarat će vas vinima i morskim plodovima za prave gurmane.