Italija je vjerojatno svima na popisu želja, međutim ta zemlja obiluje tolikom količinom zanimljivosti, kulturnih i prirodnih ljepota da se među njima poprilično teško snaći. Mi vam predlažemo ona koja su apsolutno najspektakularnija, makar ne sumnjamo da ćete i nakon što ih obiđete, poželjeti vratiti se u ovu čarobnu zemlju.

1. Bazilika svetog Marka u Veneciji

Cijela je Venecija jedan divovski muzej, grad je apsolutno jedinstven u svijetu i dok lutate kanalima i uličicama, naići ćete na mnoštvo prekasnih crkava, pa se postavlja pitanje što Baziliku svetog Marka čini toliko posebnom. Odgovor je: njezin interijer. Ta bazilika iz 9. stoljeća obučena je u 85 tisuća metara kvadratnih mozaika, a može se podičiti i nevjerojatnom kolekcijom dragulja i umjetnina iz doba kada je Venecija bila jedna od najvećih sila na Mediteranu.

2. Katedrala i galerija Uffizi u Firenci


Firenca je grad u kojem su živjeli i stvarali najveći renesansni umjetnici svijeta, a njihova su najljepša djela sadržana upravo u jednoj od najpoznatijih svjetskih galerija: Uffiziju. Na čelu s Botticellijevom "Venerom", ovdje ćete naći djela Leonarda da Vincija, Caravaggia, Michelangela, Rafaela i Tiziana.

Fiorentinski Duomo tj. katedrala i sama je remek-djelo arhitekture i umjetnosti. Arhitekt koji ju je projektirao, Brunelleschi, prvi je na svijetu sagradio takvo masivno zdanje poduprto drvenim gredama, koristeći antičku metodu dotad zaboravljenu i zamalo izgubljenu. S vrha katedrale (ako se odvažite popeti 436 stepenica) pruža se fantastičan pogled na cijelu Firencu.

3. Vatikanski muzeji

Ova impresivna kolekcija umjetnina ubraja se u najvažnije svjetske galerije. Želite li ući u srž kulture Rima, Italije i Katoličke Crkve, ne smijete propustili prošetati hodnicima Vatikanskih muzeja. Šetnja kroz te velebne labirinte poprilično traje, a na kraju kao nagrada slijedi Sikstinska kapela, koju je oslikao veliki Michelangelo. Ovdje doista možete gledati i udisati povijest.

Koloseum Koloseum (Foto: Getty Images)

4. Rimski Koloseum i Fontana di Trevi

Fontana di Trevi nije samo simbol današnjeg Rima, nego je to bila i u antici. Ona je bila izvor čiste vode za većinu tadašnjih Rimljana i Rimljanki. Posebno je danas fontana lijepa po noći, kada je osvijetljena mnoštvom svjetala. Trenutačno je fontana u rekonstrukciji, tako da savjetujemo da pričekate još malo s njezinim posjećivanjem jer ju treba doživjeti u njezinu punom sjaju. Dok čekate da fontana bude obnovljena, posjetite rimski Koloseum, nekadašnju arenu u kojoj su svoj život pred noge Cezaru stavljali gladijatori.

5. Milanski Duomo

Dovoljno je gledati kako svjetlo treperi na zidovima milanske katedrale načinjene od roza mramora da biste potpuno ostali bez daha. Više od 3000 kipova čuvaju i krase njezinu masivnu fasadu. Neki ju smatraju božanstvenom, a neki kičastom. Mi vam savjetujemo da ju posjetite, divite joj se i na kraju sami stvorite svoje mišljenje.

6. Pompeji u pokrajini Kataniji

Pompeji su u svoje vrijeme bili vrlo važan talijanski lučki grad. 79. godine prije Krista vulkan Vezuv eruptirao je i potpuno zatrpao cijeli grad, u potpunosti ga očuvavši. Danas je to jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u svijetu jer su znanstvenici na temelju njega naučili nevjerojatno mnogo toga o tadašnjem životu. Pompeji su ujedno i na UNESCO-ovoj listi zaštićenih mjesta.

7. Alberobello u Apulji

Ovo je mjesto idealno za one koji žele jedinstven doživljaj daleko od prenatrpanih turističkih destinacija. Svjetski poznate Trulli kuće očarat će vas svojim oblikom i izgledom, a ljudi koji tamo žive očarat će vas vinima i morskim plodovima za prave gurmane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju