Ubijanje morskih pasa zbog peraja je zabranjeno, no unatoč tome u Aziji postoji crno tržište ovom robom zbog čega se morski psi nalaze na rubu izumiranja. Ljudska pohlepa stajala je godinama i iza ubijanja slonova zbog njihovih kljova, zbog čega je ugrožen opstanak najvećih kopnenih životinja. Samo u posljednjih 100 godina nestalo je 90 posto geparda i čak 97 posto svjetske populacije tigrova.

Znanstvenici predviđaju da će ljudsko djelovanje uzrokovati gubitak 50 posto svih životinjskih vrsta do kraja stoljeća. Naše doba, nazvano antropocen ili 'doba čovjeka' pokazuje kako je čovječanstvo izazvalo kataklizmičke promjene okoliša i živog svijeta, no mi smo ujedno jedini koji možemo zaustaviti promjenu.

Da bi ukazao na ugroženost životinjskih vrsta i važnost njihove zaštite od masovnog izumiranja Oscarom nagrađeni redatelj Louie Psihoyos uspješno se infiltrirao na neka od najopasnijih crnih tržišta te je uz korištenje visoke tehnologije snimio film 'Na rubu izumiranja' (Racing Extinction). Spomenuti će film biti sastavni dio globalne premijere zakazane za 2. prosinca 2015. u 21 sat koji će se istovremeno prikazivati na Discovery Channelu u 220 zemalja svijeta i teritorija.

'Ovaj projekt aktualizira najvažniji problem s kojim se svijet mora suočiti, a to je gubitak biološke raznolikosti epskih razmjera. Vjerujem kako uz pomoć Discoveryja možemo doprijeti do ljudi i pokrenuti promjene kako bi sačuvali planet i vrste koje na njemu žive,' izjavio je redatelj Louie Psihoyos.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju