Vjerujemo da ste prije nastavka čitanja ovog teksta zavirili u fotogaleriju jer ljepota međimurskog kraja teško se može opisati riječima. Najsjevernija županija Lijepe Naše idealna je i za one kojima je samo pogled na prirodne ljepote dovoljan za odmor, ali i za avanturiste, gurmane pa čak i poslovnjake. Evo zašto posjetiti Međimurje.

1. Spremni za avanturu

Ako u vama čuči avanturist, koji je spreman na put krenuti biciklom, Međimurje će biti idealan cilj – tamo možete biciklirati na čak 700 kilometara dugim stazama. Ipak, za mnoge je to prevelik zalogaj pa imate i drugu opciju. Bezbrižno doputujte, a odmah na početku svog odmora unajmite svoje omiljeno prijevozno sredstvo. Za dva dana bit će potrebno izdvojiti 180 kuna, ali na potrošeni novac brzo ćete zaboraviti jer u ovom kraju vožnja biciklističkim stazama neće biti samo sportska avantura. Kroz 12 mogućih ruta proći ćete i uz rijeku Muru, vidjeti, ali i osjetiti miris vinove loze koja raste u beskrajno dugim redovima. Ovisno o tome koliki put želite preći, jedna od mogućnosti je i voziti se kroz sam centar Čakovca, glavnog grada Međimurja.

Pravu pustolovinu u Međimurskom kraju možete doživjeti i tijekom vožnje quadovima. Adrenalinski Accredo Centar omogućit će vam vožnju s edukacijom, u svim vremenskim uvjetima i godišnjim dobima, a zanimljivo je i da u off road vožnji možete uživati i noću.
Za one najvećeg adrenaliskog duha pravi izbor je zip line. Oni koji su već probali, kažu – vožnja zip lineom je najbliže ostvarenju snova o letenju. Zip line možete odmah iskušati također u Accredo Centru ili pričekati sezonu kupanja i na njemu proklizati gotovo 200 metara iznad vodenog parka Terma Sveti Martin.

2. Domaća međimurska receptura i kvalitetno vino

Nakon dana punog avanture i aktivnog odmora, stiže vrijeme i za gastronomske užitke. Ni toga ne nedostaje. Jednu od zanimljivih mogućnosti pruža Vinska kuća ''Kerman'' smještena u brdovitom dijelu Međimurja, na obroncima Svetog Urbana. Nakon ručka ili večere tamo možete degustirati authotone sorte vina, obići vinariju i upoznati se s procesom proizvodnje. Nije loše naučiti nešto novo pa makar ste na odmoru.

Ljubitelji voća ne bi trebali propustiti kušanje međimurskih jabuka, jer njihova je kvaliteta poznata diljem Europe. Vinska kuća Hažić poznata je po proizvodnji jabuka, a u svojoj ponudi imaju i 100-postotni domaći jabučni ocat, vino i sok od jabuka te sušene jabuke. Ovaj gastronomski raj nalazi se u mjestu Jurovčak.

3. Nesvakidašnje atrakcije

Kraj malog međimurskog naselja Žabnik smještena je prava povijesna atrakcija koja nas vraća na početak 20. stoljeća. Drveni riječni mlin s mehanizmom iz 1902. godine još uvijek pokreće sila rijeke Mure. Jedinstveni doživljaj pružit će vam i boravak na farmi jelena koja se nalazi u blizini Terma Sveti Martin s kojih su prema tamo svake subote organizirani besplatni izleti. Slobodno se približite životinjama, u potpunosti su pripitomljene, jabuke su im omiljena poslastica, a vi ćete se osjećati u potpunosti spojeni s prirodom. Nezaboravno.

4. Relaksacija uz blagodati vode

Pravi odmor za dušu i tijelo oduvijek je čovjeku pružala voda, pogotovo ona ljekovitih svojstava. Jeste li znali da je ona u Međimurju zapravo ostatak Panonskog mora koje je na tom području postojalo prije više desetaka milijuna godina? Na nju je početkom 20. stoljeća englesko-mađarska tvrtka naišla slučajno, tražeći naftu, no umjesto ''crnog zlata'' potekla je ljekovita voda!

Samo nekoliko sati provedenih upravo u toj termomineralnoj vodi koja se danas koristi u Termama Sveti Martin pomoći će vam da zaboravite na sve brige s kojima ste krenuli na svoj odmor. Umirit će vas i opuštajuća glazba posebno odabrana kako bi se vaši tijelo i um u potpunosti relaksirali. Tijekom vikenda koji će vam pružiti cjelokupni doživljaj wellnessa, zdravlja i uživanja u svijetu sauna, možete se smjestiti u hotelu nadomak već spomenutih terma za koji bi trebali izdvojiti 446 kuna. Druga opcija su apartmani u kojima cijena po noćenju iznosi 113 kuna.

5. Međimurje kao stvoreno za team building

Poslodavci više ne moraju puno mozgati kako uveseliti svoj tim ljudi. Neograničene mogućnosti koje se pružaju u međimurskom kraju sigurno će zadovoljiti svakog zaposlenika. Adrenalinski park ispunjen preprekama od kojih će vam se ''tresti gaće'', zabavni ljudski stolni nogomet ili utrke na bregovima samo su neke od stvari koje će vas dobro zabaviti i povezati, a jedna od inovativnih opcija je i lov na zombije i krampuse. Terme Sveti Martin i Adrenalinski Centar Accredo organiziraju avanturu kroz šumu i poligon u kojem sudionici u lov na „neprijatelje“ kreću u posebnom vozilu. Cilj je timskim radom paintball kuglicama u boji pogoditi što više zombi-napadača.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju