Znate onaj osjećaj kada nakon cjelodnevnog skijanja napokon sjednete u topao restoran, naručite germknedlu i vruću čokoladu s rumom te uživate u pogledu na zasnježenu planinu na 2500 metara nadmorske visine?
Upravo je taj osjećaj Petar Gregurić odlučio prenijeti na zagrebački Advent. Zajedno s prijateljem Dinom Anlarom otvorio je četiri advenske kućice koje nose imena poznatih skijališta u Austriji i Švicarskoj – Kitzbühel, Schladming, Nassfeld i St. Moritz.
"Mi poprilično volimo skijanje. Uz to, ostali smo iznenađeni koliko je švicarsko-austrijska kuhinja slabo zastupljena kod nas. Rodila se ideja napraviti Apres Ski Brand, “razbacati skijališta” po cijelom gradu i Zagrebu pružiti dašak Alpa," kaže nam Petar Gregurić.
Na Strossmayerovu trgu u sklopu Fuliranja otvoren je St. Moritz, na kojem se prodaje germknedla od 250 grama prelivena fonduom od švicarske čokolade, oreo fritulice, te slana jela s dodatkom rastopljenog sira Raclette.
Švicarski hot-dog s rastopljenim sirom Raclette
(Foto: PR)
Na Gornjem gradu, na Strossmayerovom šetalištu pronaći ćete kućice Kitzbühela i Schladminga udaljene pedesetak metara jedne od druge. I dok se u Kitzbühelu mogu kušati germknedle s domaćim pekmezom od šljive i prelivene posebnim umakom od vanilije, u Schladmingu se može počastiti alpskim hot-dogom. Hrenovka je napravljena od telećeg mesa, a poslužuje se uz mnogobrojne umake u finom brioš pecivu.
Urbano okruženje kod Klovićevih dvora dodatno je oplemenila kućica Nassfeld by Apres Ski koja nudi austrijsko-njemački specijalitet currywurst, ali i “instagramičnu” vruću čokoladu s Oreo keksima i zlatnim šljokicama.
"Svaka kućica ima svoju ponudu, no dio je zajednički, kao što su primjerice Apres Ski specijal vrući kokteli," otkriva nam g. Gregurić.
Na koncu, tu je i peta kućica After by Apres Ski kod paviljona na Zrinjevcu, koja ne nosi ime niti jednog skijališta. Ona je idealno mjesto za posjet nakon posla, a svakoga dana ima drugačiju ponudu baziranu na fuziji švicarskih namirnica i hrvatske tradicionalne kuhinje. Dosad se tu mogao probati alpski gulaš ili pak gulaš od hobotnice u kruhu.
Čak i ako niste vješti sa skijama, ove gastronomsko-planinske vrhove lako je “osvojiti”.
"Radimo na izradi planinarske 'knjižice', gdje će gosti moći osvojiti sve vrhove, dobiti žigove i osvojiti neki specijalitet kroz turu po svim skijalištima Apres Ski. O tome ne bismo htjeli još otkriti sve detalje," sa smješkom zaključuje Petar Gregurić.
Juha iz CIA-e u mirisnom kruhu koja se s guštom jede u centru Zagreba +1