Mostar je grad bogate povijesti, kulture, zelenila mira i kave, a ovo su osnovne stvari koje ne smijete propustiti prilikom posjeta gradu.

1. Okinite selfie na najpoznatijem simbolu Mostara


Legendarni mostarski Stari most iskače sa svih mostarskih razglednica. Zanimljiva je njegova priča: izgrađen je 1557. – 1566., pa otud naziv, a sagradio ga je turski mimar Hajrudin Mlađi. Nakon što je 1993. most srušen u ratu, nasreću obnovljen je 2004., a već 2005. uvršten je na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine i riječ je o prvom takvom lokalitetu u Bosni i Hercegovini.

Protežući se iznad prekrasne Neretve i u centru grada, na odličnoj je lokaciji za pravi doživljaj Mostara jer se s njega pruža odličan pogled na grad i na najpoznatiju džamiju Koski Mehmed-pašinu džamiju. Most je sagrađen samo s funkcijom povezivanja obala, bez estetske intencije, no svojim je 29 m dugim i 20 visokim lukom zauvijek obilježio i ukrasio sliku Mostara. Potražite i minijaturu ovog mosta na rijeci Radobolji pod imenom Kriva ćuprija. Ovaj most samo s jednim lukom sagrađen je 1558.

2. Popijte kavu u Starom gradu Mostara


Stari, uži dio Mostara očarava posjetitelje svojom gradnjom. Stare turske kamene kuće koje svjedoče o razdoblju turske vladavine i kameni puteljci ostavit će vas bez daha na vašem putu do nekog od mostarskih kafića. Jedna od najautentičnijih je Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak ili Turska kuća. Nakon što razgledate uži dio grada, sjednite na kavu i osjetite pravi ritam grada. Pogled na grad iz zraka Pogled na grad iz zraka (Foto: Getty Images)
Naime, kava je u Mostaru posebna priča. Mještani sami priznaju da je ona prijatelj u svakoj nevolji i sreći, da je razlog za raznorazna druženja ili individualni odlazak na kavu i da se pije u velikoj količini po prosječnom stanovniku. Neki će reći da u toj mjeri piju kavu da su već imuni na posljedice njezina djelovanja. Mostar je posebno lijep u proljeće kada svi stanovnici i studenti popune terase mnogobrojnih kafića i atmosfera živne.

3. Zaputiti se na jednodnevni razgled atrakcija u okolici


Mostar je smješten u blizini zanimljivih turističkih destinacija. Nađete li se u Mostaru na nekoliko dana, možete se uputiti na neki od jednodnevnih izleta: 1. Vrelo Bune pravi je prirodni biser u blizini Mostara. 12 kilometara jugoistočno od Mostara u mjestu Blagaj vidjet ćete ispod visokih stijena izvor rijeke Bune. Duž izvora možete uživati u ugostiteljskoj ponudi te šumu i svježini rijeke.

2. Samo 40 km od Mostara udaljeni su Vodopadi Kravice koji nastaje padom rijeke Trebižat s visine od 30-ak metara. Ljeti se tamo skupljaju mnogobrojni koji osvježenje traže ispod nekog od manjih slapova. 3. prijedlog je poznato svetište Međugorje koje je od Mostara udaljeno 30-ak kilometara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju