Spremate se za put, a nemate ideju koliko ćete tamo potrošiti niti hoćete li, zapravo, imati dovoljno? Prijatelji ili poznanici koji su već obišli tu destinaciju možda su vas savjetovali o tome koliko su oni potrošili, no možda su vam primanja, ali i troškovi na putu različiti.

GoBankingRates daje nekoliko savjeta kako financijski isplanirati put tako da vam ništa ne pofali, no, ako volite spontanost, toga ovdje neće biti.

1. Proračunska tablica

Negdje morate početi, a najlakše je sve sortirati na jednom mjestu. Osmislite kakva tablica odgovara vašim potrebama i polako počnite puniti svim podacima koje će vam trebati; primjerice cijena leta, lokalni prijevoz, smještaj, suveniri, prehrana

2. Istraživanje prije puta

Kako bi se dobro pripremili i znali koliko će vam novca trebati na putu, morate istražiti i sve moguće troškove koje ćete imati, ali znati i gdje naći te informacije. Naravno, nešto se može pronaći na TripAdvisoru, ali možete ih pogledati i ovdje: Nomadic Matt, The Savvy Backpacker i Budget Your Trip.

3. Sitnice su one koje zapravo podižu proračun

Iako, naravno, najviše novca ode na sam put i smještaj, to je faktor troška s kojim prvim računate. No, ono što podiže proračun najčešće su sitnice o kojima ne razmišljamo; kupnja tekućine ili grickalica na cjelodnevnom izletu, hrana i voda na aerodromu, a i nepredviđeni troškovi poput potencijalne medicinske pomoći koja će vam zatrebati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju