Idealne pohane tikvice izvana su hrskave, a iznutra mekane i sočne. Da bismo postigli ovaj gastronomski cilj, važno je poštovati namirnicu i pridržavati se nekih pravila. U suprotnom ćemo dobiti razvodnjene i gnjecave komade pečenog povrća.

1. Solimo plod, a ne brašno i mrvice
Čak 95 posto tikvica čini voda. Ovaj podatak sigurno ne čudi onoga tko je barem jednom posolio oguljene i narezane kriške tikvica te ih pustio da odstoje desetak minuta. Sol izvlači vodu iz tikvica, smanjuje joj volumen te joj mijenja teksturu.

Da biste spriječili gnjecavost tikvica tijekom pohanja, umjesto ploda posolite namirnice kojima ćete panirati povrće. U brašno ili krušne mrvce dodajte sol, papar i druge željene začine, pa u njih uvaljajte očišćene komade tikvica. Na ovaj način zagarantirat ćete si ukusnost i hrskavost prženog povrća. Ispohati se mogu i cvjetovi tikvice Ispohati se mogu i cvjetovi tikvice (Foto: Stockfood)

2. Ne pazimo kako režemo tikvice

Da bismo dobili hrskave i dobro pečene komade povrća, važno je tikvice narezati na otprilike jednake komade. Različita veličina povrća zahtijeva različito vrijeme pečenja, zbog čega će neki komadi biti prepečeni, a drugi tvrdi i sirovi. Ovo pravilo vrijedi za sve vrste namirnica koje se termički obrađuju.

Tikvice možete pohati s (opranom) korom, kao i oguljene plodove.

3. Pečemo tikvice u hladnom ulju

Hrkavost kod pečenja postiže se kratkom termičkom obradu na visokim temperaturama. Upravo zato važno je zagrijati ulje prije nego što u njega nježno položite panirane komade tikvice.

Ako ne želite povrće peći u dubokom i vrućem ulju, hrskave tikvice možete dobiti i ako ih stavite peći u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, uz obavezno okretanje na pola pečenja.

Savjet plus:
Ispohati možete i cvijet tikvica. Nježno ga odstranite od ploda, operite, napunite smjesom na bazi sira i začinskog bilja te ispržite u vrućem ulju. Kako se to radi, pogledajte u našoj fotogaleriji. **

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju