London ima mnogo kultnih zgrada, znamenitosti i zanimljivosti koje treba vidjeti. Bilo da se radi o starom ili novom, ovo je grad koji se stalno razvija. Kako bi vam pomogao u vašem istraživanju, ako još niste bili u Londonu, napravio sam popis od 20 londonskih atrakcija koje svakako morate posjetiti dok ste tamo.

1. Big Ben


Big Ben se nalazi u Westministeru i svoj naziv duguje zvonu koje se nalazi u tornju, službeni naziv je Clock Tower, odnosno Elizabet Tower prema kraljici Elizabeti II. Big Ben je kultni londonski orijentir koji svakako mora biti na vašem popisu dok ste ovdje.

2. Trg Trafalgar

Ovo je trg koji okružuje slavni Nelsonov stup. Ime je dobio po slavnoj bitci u kojoj su Britanci pobijedili Napoleona. Trg je veliki javni prostor na kojem možete sjediti i uživati u fontanama s pogledom na Nacionalnu galeriju. Često se koristi za javne događaje, proteste, za vrijeme božićnih blagdana ukrašen je božićnim drvcem koje ga čini magičnim mjestom.

3. Parlament

Parlamentu je zapravo službeni naziv Westministerska palača, no zbog svojih stanovnika više se koristi naziv bivša Westministerska palača. Tamo na obalama Temze nalazi se građevina koja je sama po sebi veličanstvena. Možete sudjelovati u organiziranim turama kroz domove, ako ste za učenje o britanskoj politici, ili čisto uživati u pogledu na ovu prekrasnu ljepoticu.

4. Buckinghamska palača

Ovo je londonska rezidencija kraljice. Slično kao i u Parlamentu, možete sudjelovati u izletima kroz cijelu palaču, posebno ako se želite pretvarati da ste stanovnik palače za jedno popodne, ili se jednostavno možete diviti njenoj ljepoti izvana. Ako vas neće privući njena unutrašnjost svakako se pokušajte naći ispred palače u vrijeme smjene straže, koja zna biti poprilično zanimljiva. Posebice kada stražari padaju u nesvijest.

5. Downing Street

Broj 10 na Downing Streetu rezerviran je za britanskog premijera, odnosno za kuću u kojoj on boravi za vrijeme obavljanja svoje funkcije. Iako u kuću, iz očitih razloga nećete moći, isplati se vidjeti vrata ispred koji se britanskih premijer obraća naciji.

6. London Eye

London Eye otvoren je za javnost 2000. godine, a kada je sagrađen bio je najveće kolo na svijetu, a do 2013. bio je najviše mjesto u Londonu s kojega ste mogli promatrati grad. Vožnja traje 35 minuta i u tih pola sata imate prilike uživati u drugačijem pogledu na Londonu i doživjeti ga iz potpuno drugačije perspektive. Ako se ne odlučite na vožnju londonskim okom, ne brinite, jer pogled prema gore je isto tako spektakularan.

7. Prirodoslovni muzej

Prirodoslovni muzej nalazi se u četvrti South Kensington. Čak i ako niste zainteresirani u ono što bi on mogao ponuditi, sama građevina je poprilično impresivna i vrijedna vaše posjete. Ulaz je besplatan stoga vas ništa neće stajati samo da lutate hodnicima muzeja i divite se veličanstvenoj arhitekturi. Tko zna, možda onaj preparirani Dodo privuče vašu pažnju i natjera vas na malo dublje istraživanje.

8. Katedrala sv. Pavla

Katedrava sv. Pavla je orijentir na obzoru Londona, a kupola katedrale je ono što čini arhitekturu tako finu i kultnu izvana. Sadašnja crkva na ovom je mjestu od 17. stoljeća, a izgrađena je nakon obnove grada koji je stradao u velikom požaru. U katedrali možete uživati iznutra ili možete otići do Milenijskog mosta, koji se pruža preko Temze, a koji se nalazi točno nasuprot katedrale.

9. Shard

Shard je najveća građevina u Londonu koja se uzdiže iznad svake druge u gradu. Neboder je otvoren 2013. godine te se u njemu nalazi nekoliko 'high end' restorana, Sangri La hotel i vidikovac s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad.

10. Galerija Tate Modern

Smještena je na obalama rijeke Temze u bivšoj elektrani. U njoj se danas nalaze dijela britanske i međunarodne suvremene umjetnosti. Iako je građevina zbog svog izgleda dovoljna kako biste otputovali do nje, u njoj se uvijek održavaju neke specijalne izložbe. Ako vas zanima suvremena umjetnost, ovo je mjesto koje svakako morate posjetiti.

11. Globe Theatre

Nadomak Tate Modern nalazi se Globe Theatre, a riječ je modernoj rekonstrukciji originalnog teatra koji se usko povezuje s Williamom Shakespearom.

12. Tower of London

Tower of London je sagrađen 1066. i sam dvorac je služio kao zatvor od 1100. do 1952. godine. Sama građevina odiše poviješću koja samo čeka da ju otkrijete. Unutar dvorca održava se stalna izložba kraljevskih dragulja u kojoj se možete diviti blještavilu kojim su se kitili Britanski kraljevi.

13. Gherkin

Gherkin je jedna od najslavnijih građevina u Londonu, novijeg datuma izgradnje. Smještena u Istočnom Londonu postala je nezaobilazna stanica za sve koji žele vidjeti London onakav kakvim ga prikazuju na naslovnicama. Sama zgrada sastoji se od mnoštva ureda, tako da u nju ne možete ući, ali svakako se isplati vidjeti zbog svoje jedinstvenosti.



14. Tower Bridge

Tower bridge je jedna od najlegendarnijih londonskih znamenitosti. Stoji ovdje od 19. stoljeća i trebalo im je svega osam godina kako bi ga dovršili. Danas je otvoren za sav promet, a preko njega se može i pješice. U tornjevima se nalazi i Mostovski muzej u kojem možete razgledati kako su u počecima podizali most za potrebe prolaska brodova.

15. Hyde park

Hyde park se nalazi u samom srcu grada i jedan je od najvećih londonskih parkova. Na sredini nalazi se predivno jezero na kojem možete unajmiti pedaline ili čamac te tako uživati u ljepoti parka. Predivan park kojeg jednostavno ne možete promašiti kada ste u Londonu.

16. Kolodvor 9 ¾

Za sve ljubitelje Harry Pottera tu je King Corss stanica. Ovdje se čak možete fotografirati kako gurate svoja kolica u zid ulazeći na skriveni kolosjek koji vodi prema Hogwartsu.

17. Smjena straže

Smjena straže odvija se svakodnevno i možete joj svjedočiti, naravno ako pogodite vrijeme u koje se ona održava. Od travnja do srpnja smjena straže odvija se u vremenu od 11.15 do 12.00, a u ostatku godine samo svaki drugi dan. Možda sama smjena nije ništa posebno, ipak je riječ o paradiranju nekolicine vojnika pred mnoštvom okupljenih, ali ipak se isplati pogledati maleni dio britanske povijesti.

18. Parada straže na konjima

Konjska parada je veliko vježbalište koje ćete pronaći kraj Whitehalla pored ulice Downing u Središnjem Londonu. Ovo je mjesto gdje ćete svjedočiti događajima kao što su 'Trooping of the Colour' kada možete uživati u konjskim paradama u raznim bojama. Oko vježbališta nalazi se mnoštvo spomenika koje je vrijedno pogledati.

19. Piccadilly Circus

Piccadilly Circus je neuspjeli pokušaj Londona da stvori svoj Time Square. Uvijek je prepun ljudi i svjetlećih reklama i vjerojatno ćete se naći ovdje ako planirate večeru u West Endu ili u Sohu. Po meni ništa posebno, ali možda će vam biti zanimljivo vidjeti ovaj dio grada kada se spusti mrak.

20. Covent Garden

Smješten u samom srcu Londona, koje je poprilično veliko, Covent Garden je uvijek užurban i pun. Ispunjen trgovinama, barovima i restoranima ovdje možete lutati, sjesti na kavu na trgu ili večerati u večernjim satima. Ovo je jedno od najzabavnijih područja Londona.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju