132 sobe, 35 kupaonica, 6 razina, 412 vrata, 28 kamina, 7 stubišta, 3 dizala, 5 kuhara, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, kino, staza za trčanje… Sve to postoji u Bijeloj kući. No kakve tajne još krije? Otkrijte slabo poznate zanimljivosti o najpoznatijoj američkoj kući.

1. George Washington nikada nije živio u Bijeloj kući

Navodno je irski arhitekt James Hoban planove za Bijelu kuću napravio po uzoru na kuću u Dublinu koja je danas sjedište irskog parlamenta. Prvi američki predsjednik nikada nije živio u predsjedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov nasljednik, John Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Washington odabrao lokaciju, kao i arhitekta, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232 tisuće dolara, u današnje vrijeme to bi iznosilo oko 4 milijuna.

2. Kuća je izgrađena od smeđeg kamena

Smeđe zidove od pječenjaka radnici su obojili u bijelo kako bi spriječili oštećenja i redovito održavali fasadu pa je Bijela kuća uvijek djelovala svježe. Nadimak "Bijela kuća" osmislio je prvi stanar John Adams, a zadržao se i desetljećima kasnije, sve dok ga Theodore Roosevelt nije proglasio služenim.

3. Na prvoj filmskoj projekciji u Bijeloj kući prikazan je film Rođenje jedne nacije

Početak filmskih večeri u Bijeloj kući bio je prije 101 godinu, kada je Woodrow Wilson odlučio biti domaćin projekcije filma redatelja D. W. Griffith Rođenje jedne nacije, povijesnoj drami koja govori o usponu Ku Klax Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Na prvoj projekciji gostovali su sam redatelj i Thomas Dixon, autor romana po kojemu je film snimljen.

Najviše filmova pogledao je Jimmy Carter, čak 480.

4. Bijela kuća nije oduvijek nosila taj naziv

Tek je Theodore Roosevelt dao naziv koji je uvriježen i danas. Prije toga koristili su se nazivi Predsjednička kuća, Predsjednički dvorac i slično.

5. Prijelomna godina za Kuću: 1933.

Rossevelt je ugradio rampe i dizala, kako bi Bijelu kuću učinio dostupnom i invalidima. Dao je napraviti i bazen, kojega je Nixon prekrio i umjesto njega stvorio dvoranu za novinare.

6. Neki kažu da je ukleta

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsjednika Abrahama Lincolna još luta sobama Bijele kuće. Najpoznatija je priča Winstona Churchilla, koji je tvrdio da je naletio na Lincolnov duh kraj kamina. Churchill više nikada nije kročio u Lincolnovu spavaću sobu.

7. Ispod Bijele kuće, u podrumu, postoji čitav grad

Nixon je sagradio prostor za kuglanu, a postoji i cvjećar, čokoladarnica, čak i zubar.

8. Tom Hanks darovao je Bijeloj kući dva aparata za kavu

Poznati glumac, prilikom svog posjeta Bijeloj kući, primjetio je da u njoj ne postoji aparat za kavu pa ga je odlučio sam kupiti. Koju godinu kasnije, kada je ponovno posjetio Bijelu kuću, donio je novi model.

9. Nekad se moglo bez problema ući u Bijelu kuću

Proslava inauguracije Andrea Jacksona 1829. privukla je raju, pa je osoblje moralo posjetitelje izmamiti van tako da su ispred dijelili punč s viskijem.

10. Neobični troškovi stanara

Prije nego je Bill Clinton napustio Bijelu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 tisuća dolara štete. Što su učinili? Namjerno su isčupali slovo W s tipkovnica, zaljepili ladice na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsjednika našali s budućim stanarima. Navodno je i Bushevo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo prijeteće poruke, uključujući i jednu koja je poručila 'Vratit ćemo se'…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju