Međunarodna neprofitna organizacija Themed Entertainment Association u javnost je izašla s rezultatima koji se tiču posjećenosti muzeja u 2016. godini. Prošle godine muzeje je ukupno posjetilo 107,8 milijuna ljudi, što je 1,3 milijuna više nego godinu prije. Rast je to od 1,2 posto, a među prvih deset muzeja najviše je azijskih, sjevernoameričkih i europskih.

10. Galerija Tate Modern, London

Galerija čuva kolekciju britanske umjetnosti od 1500. godine pa sve do današnjih dana, a prošle godine zabilježila je veliki rast broja posjetitelja. Naime, izložbe u Tateu je razgledalo čak 23,9 posto ljudi više nego 2015. godine.

9. Vatikanski muzeji, Vatikan

Muzeji koji čuvaju neka od najpoznatijih renesansnih djela iz povijesti, kao i kolekcije koje su nadopunjavali različiti pape, popularni su već dugo desetljeća. No, i oni bilježe maleni rast, od 1,1 posto.

8. Nacionalna galerija, London

Smještena na trgu Trafalgar u Londonu, Nacionalna Galerija se prošle godine pokazala pravim mamcem za ljubitelje umjetnosti, jer je njenim hodnicima prošetalo više od 6 milijuna posjetitelja.7. Muzej znanosti i tehnologije, Šangaj

Moderni i ogromni muzej koji se prostire na 65 tisuća kvadratnih metara, zabilježio je rast broja posjetitelja za 6,2 posto.

6. Britanski muzej, London

Smješten u četvrti Bloomsbury, Britanski muzej posjeduje ogromnu zbirku artefakata i svjetske umjetnosti, pa nije ni čudo kako posjetitelji ovdje vole provesti cijeli dan.5. Metropolitan muzej, New York

Najveći muzej u SAD-u i treći najposjećeniji u istoj državi, ove se godine našao na petom mjestu.

4. Nacionalni muzej prirodne povijesti, Washington


Ako ste popularniji od Metropolitana, znači da stvarno vrijedite, a ovaj muzej u glavnom gradu Sjedinjenih Država zabilježio je rast od 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

3. Louvre, Pariz


Najveći i vjerojatno najslavniji muzej na svijetu, nije ujedno i najposjećeniji. Ipak, u Europi je i dalje broj jedan, a prošle godine privukao je 7 milijuna i 400 tisuća ljudi, unatoč činjenici kako je posjeta opala za značajnih 14,9 posto.2. Nacionalni muzej zrakoplovstva i svemira, Washington

Muzej koji broji tisuće izložaka, uključujući i avion braće Wright s početka 20. stoljeća i komandnu ploču Apolla 11. Nije onda čudno kako ga je prošle godine pohodilo čak 7 milijuna i 500 tisuća osoba.

1. Nacionalni kineski muzej, Peking

I pobjednik se nalazi u Kini! 7 milijuna i 550 tisuća duša prošle je godine obišlo ovaj muzej, osnovan 2003. godine. On je nastao spajanjem Nacionalnog muzeja kineske povijesti i Nacionalnog muzeja kineske revolucije, smjestio se na trgu Tiananmen, a prošle godine je zabilježio rast posjeta od 3,6 posto.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju