Više od 100 tisuća posjetitelja prošlo je kroz Festival mediteranskog filma Split, koji se ove godine, od 8. do 17. lipnja, održava 10. put. Velik broj posjetitelja može zahvaliti filmovima s područja Mediterana koji u Splitu imaju svoje regionalne ili hrvatske premijere, a ne mogu se vidjeti u redovnoj kino distribuciji. No miris stoljetne borovine i šum mora, pješčana plaža, nasmijana lica tijekom noćnih provoda... sve to posjetitelji dobiju kao bonus tijekom deset dana održavanja FMFS-a.



Za večernje projekcije u open air ljetnom kinu Bačvice redovno se traži i karta više, pa tako mnogi sjede i na zidiću ili gledaju film s ručnika za plažu, što ovom festivalu daje posebnu čar. Tijekom dana projekcije se održavaju u kinoteci Zlatna vrata koja se nalazi u sklopu 1700 godina stare Dioklecijanove palače.

Osim dugometražnih puštaju se i kratkometražni filmovi, a gostuju i brojni ugledni domaći i inozemni filmski djelatnici te se promoviraju mladi autori. Poseban program organiziran je za djecu, "mali meDITEran", čiji je cilj najmlađe upoznati sa sedmom umjetnošću. Tijekom FMFS-a održava se i edukativni program "FilmInkubator" s nizom radionica i predavanja namijenjenih mladim filmašima, studentima i profesionalcima, ali i svim zainteresiranim građanima.

Osim projekcija filmova, educiranja i druženja s gostima iz industrije, FMFS je poznat i po svojim feštama u ljetnom kinu "Bačvice". Ono po čemu se Festival mediteranskog filma Split razlikuje od ostalih je odluka da pozitivnu energiju koja vlada u Splitu širi i dalje. Od 2012. godine FMFS organizira Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Program se održava u 28 gradova, traje kroz cijelu godinu, a u 2016. godini 570 projekcija posjetilo je 23.500 gledatelja.



Pojedinačne ulaznice mogu se kupiti po cijeni od 25 kuna za Ljetno kino Bačvice, 20 kuna za Zlatna vrata, a besplatne su na terasi kina Tesla. Festivalska ulaznica je 250 kuna. Program ovogodišnjih zbivanja bit će objavljen 23. svibnja, a više informacija o festivalu potražite na službenoj stranici festivala i Kino Mediterana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju