Za savršeni roštilj, dobar odabir mesa je pola posla. Osnovno pravilo glasi - birajte masnije komade, nikako samo krto meso, a uračunajte i vrijeme za mariniranje koje će omekšati meso. Također, nemojte stavljati meso na rešetku direktno iz hladnjaka.

Ostavite ga na sobnoj temperaturi barem sat vremena prije pečenja. Jedan je od zakona dobrog roštilja je i neprestano premazivanje mesa uljem ili masti. Dužina pečenja mesa ovisi o jačini vatre koju ste pripremili, tako da nema generalnog pravila, ali pazite na redoslijed slaganja mesa po rešetki. Prvo stavite junetinu ili deblje goveđe odreske koji podnose visoke temperature, svinjetinu, pa tek onda pileće odreske ili kobasice.

Trik za ravnomjerno pečenje

Malo tko ne voli meso i povrće "s rešetke", ali često se dogodi da meso nije ravnomjerno pečeno, ovisno o tome kako je raspoređen žar. Zato se postavlja pitanje kako rasporediti meso da bude jednako pečeno, ni premalo - a opet sočno. Trik od 90 sekundi mogao bi biti rješenje tog problema. Prije stavljanja mesa potrebno je jako zagrijati rešetku, a kad se vatra smanji na srednju temperaturu, uzmite narezan kruh i rasporedite ga po rešetki.

Nakon točno 90 sekundi ga okrenite i prema kruhu procijenite na kojim je mjestima žar jači, a na kojima slabiji i prema tome rasporedite meso. Deblje komade poput steakova stavite na topliji dio rešetke, a povrće će se sasvim dobro ispeći i na manje užarenom dijelu. Pečeni kruh idealan je dodatak mesu, a od viška sutradan možete napraviti ukusne krutone.

Roštilj Hrana i piće Gdje roštiljati u Zagrebu, a gdje možete dobiti kaznu? Gradske oaze za nezaboravna druženja s prijateljima

Vratina

Skromna vratina nije cijenjena kao neki drugi komadi mesa, ali u dobrim rukama lako se pretvara u specijalitet. Prošarana masnoćom, vratina je odlična za pečenje na roštilju jer ostaje sočna, ali slobodno je možete ispeći i na tavi ili u pećnici. Ovdje provjerite kako od skromne vratine možete napraviti roštilj o kojem će se još dugo pričati.

Pljeskavice

Niti za pljeskavice ne trebate biti grill-majstor. Potrebne su samo kockice leda koje se stavljaju na sredinu mesa tijekom pečenja i utisnu prstima, savjetuje sudac MasterChefa Grahama Elliot. Zbog niže temperature meso će ostati sočnije jer se neće isušiti, ali ipak fino zapečeno. Osim toga, kockice leda pomoći će da meso zadrži pravilan oblik. Graham savjetuje da se u mesnu smjesu ne stavlja previše dodataka poput luka ili paprike jer, prema njegovu mišljenju, meso treba biti meso, a dodaci se dodaju naknadno.

10 recepata za savršeni roštilj

Slasna rebra

Tajna mekih rebarca je stajanje u vodenoj marinadi preko noći, a dry rub od češnjaka, luka i dimljene paprike s malo šećera i soli presudan je za specifični umami okus. Ovdje pronađite recept za savršena rebra s roštilja.

Bataci s finim začinima, BBQ umakom i limetom Bataci s finim začinima, BBQ umakom i limetom (Foto: Getty Images)

Pikantna piletina

Osim savršene kombinacije začina, za bogatstvo okusa bataka s roštilja kriv je i BBQ umak. Možete koristiti kupovni, a možete ga i sami napraviti – mesu će dati finu glazuru i sačuvati sočnost mesa. Ovdje kliknite za recept.

Marinirane tikvice

U sezoni roštilja ne zaboravite na slasno povrće poput tikvica i patlidžana koje može poslužiti kao prilog mesu ili specijalitet za sebe. Povrće narežite na deblje ploške i nožem urežite kriš-kraš uzorak na svaku stranu. Ne samo da će pečeno povrće dobro izgledati nego će sol lakše izbaciti višak vode, pa povrće neće biti bljutavo, a i marinada će se bolje upiti. Za pripremu slasne marinade treba vam tek 15 minuta, a ovdje ćete pronaći cijeli recept.

Slatko-kiseli ražnjići od lungića i ananasa Slatko-kiseli ražnjići od lungića i ananasa (Foto: Shutterstock)

Ražnjići od lungića

Slatko-kiseli ražnjići od lungića i ananasa jednostavni su i zabavni za pripremu, a rezultat će vas oduševiti kombinacijom okusa i podići sasvim običan roštilj na višu razinu. Ovdje je i recept

Pizza s roštilja

Pizzu koju ćete ispeći na roštilju možete napraviti s gotovim, kupovnim tijestom, pa vam za čitavu avanturu neće trebati niti pola sata. Prilikom pečenja najbitnije je pripremiti dobar žar: on se mora lijepo razgorjeti, ali ne smije biti vatre jer će vam spaliti obrok. Sljedeća stvar na koju biste trebali pripaziti jest da na tijesto stavljate prvo sir jer se mora rastopiti, a potom hladne sastojke – rajčice ili kakvo drugo povrće, kao i umak od rajčice. Ovdje je i recept.

Balkanika u Krčmi pri dečkima - 12 Hrana i piće Balkanika: Roštilj koji spaja najbolje od Balkana u zagrebačkom restoranu s dušom krčme

Domaći BBQ umak

Dobar umak oplemenit će okus bilo kojeg jela, a iznimno je popularan takozvani BBQ ili američki umak za roštilj. Donosimo vam recept za jednostavni BBQ umak koji je dodatno oplemenjen medom te mu daje neodoljivu slatkoću. Imate li dobar blender ili sjeckalicu povrća, možete ga pripremiti za manje od pola sata. Tu je i recept.

Punjene paprike s roštilja

Punjene duguljaste paprike s grilla fantastičan su snack uz pivo, a ovisno o tome voli li društvo ljuto, odabrati možete jalapeno paprike ili blaže, crvene ili zelene roge. Parmezan ili kakav zreliji tvrdi sir će se izvrsno slagati s pikantnim paprikama, a kremoznost možete dobiti uz dodatak fete ili krem-sira. Kad je riječ o luku, odabrati možete i nešto blaži srebrenac ili se poslužiti ljutikom ili mladim lukom.
Ovdje kliknite za recept.

Pečeni patlidžani

Patlidžani s roštilja sjajno će se pak sljubiti sa sirom i rajčicama uz dodatak kvalitetnog maslinova ulja i malo omiljenog začinskog bilja. Recept za zapečene patlidžane sa sirom i rajčicama potražite ovdje.

Divljač/Ilustracija Divljač/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Divljač s roštilja

Zbog arome i okusa gurmani koji lako mogu doći do dobrih komada mesa nerijetko guštaju u jelima od divljači, a jedan od načina na koji se može pripremiti je pečenje odrezaka na roštilju. Valja imati na umu da odresci sadrže malo masti pa ako se ne pripremaju pažljivo meso može biti suho ili tvrdo. Odresci i medaljoni se peku jako kratko, ovisno o debljini i ukusu – od minute do samo nekoliko minuta, a prethodno ih možete i marinirati da omekšaju. Ovdje je i recept.

Coleslaw

Coleslaw je američki izraz za salatu koja se priprema od korjenastog povrća poput kupusa i mrkve, a koje se obično sljubljuje s kremastim preljevom na bazi majoneze. Fantastična je uz burgere i meso s roštilja, a ovdje potražite recept.

7 savršenih jela za ovaj tjedan: Recepti za specijalitete koje obožava cijeli svijet Baskijski cheesecake Teriyaki piletinu možete poslužiti i s nešto sezamovih sjemenki Pileći paprikaš +4 Musaka od krumpira

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju