Nedavno smo pisali o tome kako se radi čokolada, ona prva, originalna, kakve su je radile Maje. Takvu čokoladu možete spraviti i sami, ali ako baš i niste za to, uskoro ćete ju moći i kupiti. Meksičke čokolade stižu na hrvatsko tržište, a uvozi ih tvrtka True Mex, vlasnice Ane Gabriele Sandoval Ferrere iz Meksika, koja već nekoliko godina živi u Zagrebu.



Nakon 5 mjeseci borbe s birokracijom, Ana je konačno registrirala obrt, a sad kreće u potragu za partnerima gdje će plasirati zanatske meksičke čokolade spravljene po tradicionalnoj recepturi. Za početak uvozi nekoliko vrsta čokolade dva proizvođača, Chocolate Maya i Rustic Dark Chocolate brenda Frida Kahlo, iz južnog dijela Meksika, savezne države Tabasco.

Chocolate Maya razvio se iz društvenog projekta kako bi se pomoglo lokalnom stanovništvu koje je radilo na nasadimakakaa. Dok su muškarci brali sjeme, žene su počele spravljati čokoladu i uskoro je njihov proizvod osvojio meksičko tržište, a krenuli su i s izvozom. Njeguju organski uzgoj, a i druge namirnice koje koriste (šećer, brusnice, kava) također su iz organskog uzgoja. Svi proizvodi nose oznaku Fair Trade.

"Meni osobno to je jako bitno. Dokumentarac Dark Side of the Chocolate prikazuje dječje ropstvo u industriji proizvodnje čokolade, gdje najmlađi rade mukotrpan posao branja zrna kakaa, a za kilu dobiju 1 euro, dok velike firme koje prodaju čokoladu na svjetskom tržištu toliko naplate cijelu čokoladu u kojoj, da bi još pojeftinili proces proizvodnje, stave minimalni udio kakaa", objašnjava Ana.

> Ako imate još želje za slatkim ovdje potražite još inapiracije u našem Tjednu čokolade.

Osim što su organske i Fair Trade, ove su čokolade veganske, ne sadrže mliječne sastojke. Takva je receptura bila prije nego su na ovo područje došli Španjolci i vodu iz majanskog recepta za vrući napitak xocolatl zamijenili mlijekom.



U Aninoj ponudi je i "čaj" od kakaa. Izlomljena zrna kakaa preliju se vrućom vodom i voila. Prefini napitak koji mirisom i okusom podsjeća na čokoladu. Na litru vode idu samo jedna do dvije čajne žličice zrnaca, a po volji možete ubaciti i šećer i/ili mlijeko.

Rustic Dark Chocolate čokolade dolaze, za početak, u tri varijante. S 50, 75 i 90 posto kakaa, a ostali sastojci su šećer, kakao pasta i kakao maslac. Chocolate Maya u varijanti su sa 60, 70, 90 i 99 posto, a jedini drugi sastojak u njima je šećer. Osim toga u ponudi su i čokolade s agavinim sirupom. Osim takve "obične" čokolade, ove dolaze i s dodacima, brusnicama, kavom, suncokretovim sjemenkama, amarantom, kakao prahom te izlomljenim sjemenkama kakaa.

Mi smo ih sve isprobali, a osvojile su nas ove s izlomljenim sjemenkama kakaa, amarantom i kavom. Iako imaju iznimno visok postotak kakaa, nisu toliko gorke koliko bi očekivali, čak ni ova od 99 posto.



Gorčina ovisi o postupku proizvodnje. Zrnca se prže, fermentiraju, suše pa dužina jednog i drugog postupka ovisi o tome koliko će zrna biti gorka. "Naravno da je kakao gorak, ali taj okus ne smije biti agresivan", objašnjava Ana. Postupak pravljenja ovakve, mogli bismo reći i prave čokolade, drugačiji je nego kod masovne proizvodnje, gdje se ubacuju razni (umjetni) dodaci kako bi ublažili gorčinu, a naravno, time se uništavaju i zdrava svojstva kakaa. Rok trajanja im je oko godinu dana, iako može biti i duže. Čokolada se neće pokvariti, samo će možda promijeniti izgled,pobijeliti, sasušit će se pa će lakše pucati.

Mi jedva čekamo da ove čokolade nađu svoje mjesto na policama trgovina. A dok ne stignu, sladit ćemo se ovim receptima

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju