Berlin Untergrundbahn ili kraće U-Bahn je urbani podzemni željeznički sustav u glavnom gradu Njemačke koji je napravljen kako bi se smanjile prometne gužve na početku 20. stoljeća.

Prva vožnja U-Bahnovom željeznicom dogodila se 15. veljače 1902. godine na koju su bili pozvani pruski ministri i drugi čelni ljudi. Tri dana kasnije U-Bahn je otvoren i za javnost.

Carmelit - 2 Putovanja Vožnja traje 8 minuta: Najkraća podzemna željeznica na svijetu u zemlji veličine Slovenije

U 120 godina dugoj povijesti, U-bahn je postao najomiljeniji način prijevoza Berlinaca, a godišnje njima prođe više od 550 milijuna ljudi, ili je tako barem bilo prije pandemije koronavirusa. Danas je u vlasništvu berlinske tvrtke Berliner Verkehrsbetriebe (BVB), obuhvaća devet linija koje povezuju 175 stanica i oko 155 kilometara tračnica.



Iako je riječ o brzom sustavu podzemne željeznice, dvadesetak posto linija prometuju i iznad zemlje. Tijekom najvećih gužvi u radnom tjednu vlakovi prometuju svakih četiri ili pet minuta, a u večernjim satima svakih 10-ak minuta. Nekim linijama podzemne željeznice možete se provozati i nakon ponoći u intervalima od 15-ak minuta.

Najvažnija stvar? Iako vam nitko „službeno“ ne pregledava karte na ulazu u podzemnu željeznicu, ne pokušavajte ući u nju bez nje. Po vlakovima svakodnevno hodaju kontrolori bez uniforme ili istaknutih službenih obilježja pa ih je teško prepoznati.

Dubai podzemna željeznica Putovanja Je li ovo najljepša stanica podzemne željeznice?

Ako vas uhvate bez karte, naplatit će vam kaznu od 60 eura, odnosno oko 450 kuna te vas izbaciti iz vlaka. Kaznu ćete platiti i ako ste imali kartu, ali je niste potvrdili. Provjerite vrijedi li vam karta i za zonu u koju putujete jer većina kontrolora nema suosjećanja za greške stranaca.

Ne možete se izvući čak ni ako pokušavate glumiti jadnog turista koji ne govori njemački jezik i dobro se ne snalazi u Berlinu. Ovisno o tome u koji dio Berlina idete i koliko ste stari, za jednu kartu koja vrijedi 120 minuta treba izdvojiti od 1,90 eura do 3,80 eura, odnosno od 14 do 28 kuna.

Đavolji nos: Je li ovo najopasnija vožnja vlakom na svijetu? Đavolji nos, Ekvador - 4 Đavolji nos, Ekvador - 3 Đavolji nos, Ekvador - 2 +0 Đavolji nos, Ekvador - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju