Carmelit koji je dobio ime prema planini Karmel u Izraelu, po kojoj i putuje, najmanja je podzemna željeznica na svijetu. Nalazi se u Haifi, trećem po veličini gradu u zemlji koji ima povijest dulju od tri tisuće godina. Proradila je još 1959., kada se prvi put popela s obale na planinu i povezala stambeni s trgovačkim dijelom grada.

Ima tek šest stanica raspoređenih na 1,8 kilometara, a uspinje se 274 metra, za što je potrebno osam minuta vožnje. Minijaturna podzemna bit će jedina u Izraelu dok se ne dovrši ona u Tel Avivu.

Danas se Carmelit ne koristi toliko kao u prošlosti, ponajprije jer se velik dio stanovništva preselio u druge dijelove grada. Od 1986. do 1992. godine metro se zatvorio radi opsežne obnove, a prije četiri godine stao je na nekoliko mjeseci zbog neispravnog kabela od ožujka do srpnja 2015.

Dva vlaka s dva vagona i dalje svakodnevno prelaze udaljenost za koju im treba po osam minuta gore i niz planinu. Carmelit je omiljen među turistima, kojima je avantura sama vožnja uz razgledanje zidova ukrašenih slikarijama, ali i istraživanje dijela grada kojim prolazi.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju