Kako vrijeme postaje hladnije, tisuće će zaljubljenika u snježne padine početi lagano brisati prašinu sa svoje skijaške opreme.

No, snježni sportovi nisu jeftin hobi.

Skijaške karte, oprema, prijevoz, ski škola - troškovi odmora na skijaškim padinama mogu brzo otići u nebo, i to prije nego se uopće otisnete na skijanje. No srećom, neka skijališta i dalje su relativno povoljna, a koja su to, doznajemo zahvaljujući Euronewsu.

Borovets, Bugarska

Za bugarsko skijalište Bansko sigurno znate, ali za ovo, ne bismo se baš kladili. najstarije skijalište u Bugarskoj - nalazi se na nadmorskoj visini od 1300 metara u planinama Rila. Većina staza (ukupno 58 kilometara) su široke, tako da su najprikladnije za početnike i srednje napredne skijaše. Mjesto je poznato po brojnim popularnim pubovima i barovima u kojima se možete opustiti nakon dugog dana na planini, a i Sofija je udaljena tek 50 kilometara. Dnevna skijaška karta košta oko 270 kuna.

Vogel, Slovenija

Vogel gleda na prekrasno Bohinjsko jezero, a nalazi se u nacionalnom parku Triglav. Ima samo 16 kilometara skijaških staza - ali teren bez drveća znači da postoji mnogo neoznačenih staza koje iskusni skijaški mogu istražiti. Na visinama do 1800 metara, jedno je od najviših odmarališta u zemlji i snijeg obično je zajamčen do travnja. Dnevna karta košta oko 250 kuna.

Grandvallira, Andora

U sendviču između Španjolske i Francuske, smjestila se malena Andora. Ipak, ima tri skijališta, a s 210 kilometara staza, Grandvalira je najveća i nudi mogućnosti za skijaše svih sposobnosti. Ova zemlja ima jedan od najnižih poreza na alkohol u zapadnoj Europi, pa piće nakon skijanja ne bi trebalo previše oštetiti vašu ušteđevinu. Dnevni ski pas je nešto viši od 400 kuna (što je znatn više od ostalih skijališta ovdje spomenutih), ali za 210 kilometara staza, to i nije previše.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Ako želite okusiti sportsko skijanje, uputite se na Jahorinu u Bosni i Hercegovini. Skijalište je bilo domaćin alpskim natjecanjima na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. Zatvoreno je tijekom 1990-ih zbog ratnih zbivanja, no otkad je ponovno stavljeno u pogon, svake godine je sve bolje i bolje. Samo prošle sezone izgrađene su tri nove žičare, a dnevna karta stoji oko 260 kuna.

Poiana Brasov, Rumunjska

Najpopularnije rumunjsko skijalište – čije ime prijevodu znači "sunčani proplanak". Duboko u srcu transilvanijskih Karpata, okruženo je gustim crnogoričnim šumama i visokim vrhovima. Ako se umorite od skijanja, razgledajte dvorac Bran u blizini - gotičku utvrdu koja je nadahnula Brama Stokera na pisanje „Drakule“. Dnevni ski pass je povoljan, oko 230 kuna.

Skijaški vlak u koji se želimo ukrcati: Stiže nova noćna linija od Amsterdama do Alpa Vlak (Ilustracija) Amsterdam Utrecht +1 Utrecht - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju