Australska turistička zajednica proglasila je Misery najboljom plažom u Australiji u 2022. godini. Riječ o zapanjujućoj plaži kod gradića Albany u Zapadnoj Australiji, a koji je od Pertha udaljen oko 400 kilometara.

Albany je toliko izolirano mjesto da niti jedan od 38.000 stanovnika dosad nije imao koronu. Tako tvrdi njihov gradonačelnik Dennis Wellington. Na manjak slučaja koronavirusa utjecala je i činjenica što je dolazak u Australiju bio zabranjen za strane državljane u posljednjih dvije godine, a kretanje je bilo ograničeno i Australcima iz drugih saveznih država.

Slika nije dostupna Putovanja Maštamo o jednoj: 10 najduljih plaža na svijetu kojima bismo rado bacili đir

Sada kada se Australija otvara prema turistima, a plaža Misery je dobila ovu prestižnu titulu, gradonačelnik se nada da će turisti doći i u Albany.

"Plaža Misery je lijepo osamljeno mjesto i mislim da će svidjeti mnogim inozemnim turistima koji su zapeli u pandemijskim izolacijama i stvarno žele malo prostora i prirode," rekao je Dennis Wellington za CNN Travel.



Turisti bi mogli biti zaintrigirani i nevjerojatnom prošlošću ovoga mjesta.

Albany je 1826. godine postalo prvo europsko naselje u Zapadnoj Australiji, a kao i brojne druge australske kolonije koje su osnovali Britanci – izgradili su ga osuđeni kriminalci koji su poslani na prisilni rad.

Neki su pobjegli i počeli se baviti piratstvom, pa su vode oko plaže Misery bile iznimno opasne 1800-tih godina. Situacija se nije popravila niti početkom 1900-ih kada su se ljudi počeli baviti kitolovom.

Slika nije dostupna Putovanja Australija na prvom mjestu: Zemlje svijeta u kojima turisti potroše najviše novca

Zbog ove brutalne aktivnosti mirne vode oko Miseryja bile su preplavljene krvlju zaklanih kitova, pa neki vjeruju da je to razlog zašto se plaža zove Misery odnosno bijeda.

Lov na kitove prestao je 1978. godine u ovom mjestu, a o toj mračnoj eri turisti mogu saznati više informacija u muzeju Albany Historic Whaling Station koja je udaljena od plaža svega petstotinjak metara.

Dio čari plaže Misery i gradića Albany otkrijte u fotogaleriji na početku teksta.

Bijeli raj: Plaža duga 7000 metara na kojoj je zabranjeno pušenje Plaža Whitehaven, Australija - 3 Plaža Whitehaven, Australija - 2 Plaža Whitehaven, Australija - 4 +0 Plaža Whitehaven, Australija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju