Dobra stara Europa prepuna je najrazličitijih arhitektonskih stilova. Impresivne povijesne građevine, četvrti, kao i drevni dvorci među brojnim su mjestima Svjetske baštine UNESCO-a na kontinentu. U Europi se teško može zaći za ugao, a da ne naiđete na neku znamenitost – te je ona prava europska arhitektonska riznica. Ovaj put smo našli atraktivne građevine koje bi bilo zanimljivo posjetiti.

Atomium, Bruxelles

Atomium, struktura koju su projektirali Andre i Jean Polak, nalazi se u Bruxellesu. Spomenik visok 102 metra izgrađen je 1957. godine te je, osim povijesnog značaja, ujedno i značajno kulturno mjesto, s više od polovice prostora posvećenom izložbama belgijske i digitalne umjetnosti. Danas je to jedno od najpopularnijih europskih turističkih odredišta koje svake godine privuče više od 600 tisuća posjetitelja. Za razgledavanje je otvoren svaki dan, a ulaznica dođe oko 130 kuna.

Palača Pena, Sintra

Palača Pena smjestila se na samom vrhu brda u Sintri, gradu koji posjećuje većina turista koji se smjeste u Lisabonu. Palača se nalazi na popisu Svjetske baštine UNESCO-a. Predsjednik Portugala i drugi državni dužnosnici koriste palaču za razne susrete s drugim državnicima i dužnosnicima, tako da danas ima i važnu političku svrhu.

Crkva Hallgrimur, Reykjavik

Ova crkva visoka je otprilike 80 metara, a projektirao ju je Gujon Samuelsson još 1945. godine. Ipak, pet godina kasnije arhitekt je umro, ali su njegovi nasljednici i više nego uspješno završili ovaj projekt. Dizajn crkve svakako je nadahnula nevjerojatna prirodna ljepota zemlje. U svakom slučaju, ako se nađete u islandskoj metropoli, crkvu slobodno posjetite (što je posve besplatno), samo prije toga obavezno provjerite kad je otvorena.

Kraljevski paviljon, Brighton

Ovaj paviljon u engleskom gradu Brightonu projektirala su četiri arhitekta, a napravljen je kao mješavina kineskih, gotičkih i indo-saracenskih arhitektonskih stilova. Sagrađen je sada već jako davne 1787. godine, a za javnost otvoren 36 godina kasnije. Tijekom Prvog svjetskog rata služio je kao bolnica, a posjet ćete platiti oko 140 kuna.

Sveta obitelj, Barcelona

Kada kažemo "sveta obitelj", možda na trenutak i zastanete, ali ako kažemo "Sagrada Familia", odmah ćete se sjetiti veličanstvene crkve koju je projektirao slavni Antoni Gaudi. Uzdiže se do visine od 172 metra, a specifična je po tome što je još uvijek – nedovršena. Izgrađena je 1882., a nalazi se i na popisu Svjetske baštine te je jedna od najpoznatijih sakralnih građevina planeta.

I to je bitno: Proglašene znamenitosti s najboljom internetskom vezom Golden Gate - 2 Petra - 2 Taj Mahal - 1 +0 Kineski zid

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju