Postoje neka putovanja na koja realno, čovjek ide jednom u životu. Odlazak u Amazonu, penjanje u sveti grad Inka, obilazak Madagaskara – vjerojatno su stvari koje se naprave jednom u životu. Jedna od takvih je i odlazak na daleki Grenland, najveći svjetski otok koji je ujedno formalno i teritorij Kraljevine Danske. E pa, ako volite avanturu i nisu vam važni spa centri i smještaji od pet zvjezdica, ovo su samo neki od razloga zašto je ovaj otok savršeno odredište za vas...

Zapravo, kako prenose na Euronewsu, jasno je da Grenland nije mjesto za svakog, a upravo je toj temi posvećen i cijeli jedan dio na web stranici grenlandske turističke zajednice, pa ga slobodno pročitajte.

No, ako kajakarenje i vožnja u saonicama koje vuku psi zvuče zanimljivo, možda je Grenland odredište i za vas. Kako smo rekli, ovdje nećete naći luksuz, no avanturu hoćete. Druga stvar koju mnogi turisti traže je i polarna svjetlost, u kojoj ćete ovdje uživati dok doslovno stojte na ledu.

Valja napomenuti kako na Grenlandu nema jako puno cesta, odnosno, ne možete sjesti jednostavno u auto i doći s jedne točke do druge. No, zato se ljeti lijepo možete voziti brodovima, a zimi sjesti u saonice koje vuku psi.

Iako je, kako ste već mogli zaključiti, Grenland i mjesto na kojem se može uživati u aktivnostima na otvorenom, kultura naroda Inuita također je vrlo bogata i zanimljiva.

Povijest seže 5 tisuća godina u prošlost, ali s obzirom na doticaj s modernom kulturom i Skandinavijom, ovdje nisu svi stanovnici Inuiti, mada oni čine 80 posto. Bilo kako bilo, kulturu je najbolje upoznati u Nacionalnom muzeju Grenlanda, koji se smjestio u glavnom gradu Nuuk, gdje možete razgledati više od 35 tisuća različitih artefakata.

Nažalost, Grenland je i živi primjer negativnog utjecaja globalnog zatopljenja, pa ćete uz svakog vodiča saznati kako je iz godine u godinu praktički sve manji.

I za kraj, kako doći do ovdje? Letovima iz Islanda ili Danske, drugog načina u pravilu nema. A ako se odlučite na odlazak, svakako nam se javite, jer takva iskustva zlata vrijede.

Navike zbog kojih su Skandinavci zdravi i u top-formi Skijanje Gumeni bomboni Zdrava prehrana +1 Stockholm - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju