City Climb ili u prijevodu gradski uspon nova je turistička usluga u New Yorku za sve zainteresirane posjetitelje nebodera 30 Hudson Yard koji se izdiže na 103 kata na Manhattenu.

Otkako se otvorio u ožujku prošle godine šesti najviši neboder Velike jabuke privlači znatiželjnike, a posebice njegov trokutasti vidikovac po imenu Edge (rub) koji strši između 100. i 101. kata zgrade na visini od oko 340 metara.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Staklena noćna mora ili adrenalinsko savršenstvo? Vidikovac na neboderu koji nije za svakoga

Adrenalinski ovisnici će od 9. studenog moći prošetati iznad „Edgea“ na takozvani Apex (vrhunac) koji se izdiže na visinu od 387 metara zahvaljujući vanjskom stepeništu koje se prostire uz rub zgrade. Mnogi vjeruju da je riječ o najvišem gradskom stepeništu na zapadnoj polutki.

Prije nego što se upute stepenicama na vrh posjetitelji će morati proći brzi sigurnosni tečaj, a penjanje je dozvoljeno samo s zaštitnim pojasevima. Vodiči City Climba s dva kabla učvršćuju zaštitne pojaseve na osobama uz bazu zgrade za nesmetano i sigurno penjanje.

Posjetitelji se prvo moraju uspeti 32 stepenice do male platforme na visini od oko 360 metara od koje do vrha vodi glavno stepenište. Ono se, pak, sastoji od 161 stepenice koje su napravljene pod izazovnim kutom od 45 stupnjeva.

Uspon nije lagan, ali vrijedi se pomučiti kako biste uživali u spektakularnom pogledu na New York s vrha. Ili barem tako tvrdi grupa volontera koja se dobila priliku uspeti se i pozirati za promidžbene fotografije.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Prvi na svijetu: Uvrnuti europski neboder u kojem se stanari griju na energiju sunca i vlastiti otpad

Cijena ovog gradskog uspona? 185 američkih dolara, odnosno oko 1200 kuna po osobi. City Climb bit će dostupan zainteresiranim građanima svaki dan od 10 do 18 sati. Više informacija, pak, potražite na njihovim službenim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju