• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #hranom oko svijeta

Balkanski kavijar, burek i biseri: Neobične čari Balkana zbog kojih ga toliko volimo

Izgleda da na Balkanu sve najvažnije stvari počinju istim slovom - balkanski kavijar, za koji svaka država ima svoj tajni sastojak, prepirke oko toga može li se sirnica nazivati burekom i prekrasni biseri koji se smatraju pravim makedonskim blagom. Dobro došli na Balkan!
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 31.08.2022 08:12 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Rimski njoki Bolji od običnih? Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

 

 1. Razbijanje mita o bureku i ''bureku sa sirom'' 

Burek je sastavni dio prehrambene kulture Balkana. Iako se tradicionalno jede kao gablec, uz obvezni jogurt, mlađa populacija nerijetko ga konzumira kao dobrodošlo sredstvo za utaživanje gladi pri povratku iz izlaska.

Vjerojatno ste i sami čuli priču, prežvakaniju od bureka samog, o tome kako burek može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. Zagovaratelji ove teze na jednoj su razini u pravu. U Bosni i Hercegovini burek je doista naziv za jelo od vučenog tijesta punjenog mesom, obično sjeckanim ili mljevenim, najčešće spiralnog oblika. Problem je, međutim, što takva podjela vrijedi samo u BiH...

Burek potječe iz Turske; štoviše, stariji je od Turske i vjeruje se da su to jelo spravljali još Turci u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji. Etimološki je povezan s turkijskim korijenom bur-, koji znači 'savijati'. Upravo stoga u Turskoj i danas vlada najveća raznolikost u pogledu nadjeva i oblika: od malih smotuljaka nazvanih sigara böreği ('cigarasti burek'), polumjesečastog çiğ börek ('sirovi burek') prženog u ulju pa sve do uobičajenog su böreği ('vodeni burek'), koji je najsličniji našemu – u obliku velikog kruga koji se reže na četvrtine.

Na zapadu je burek dospio do zemalja Magreba (gdje je poznat kao brik), a i do sjeverne Italije, kamo su ga i opet prenijeli Sefardi (tamo se naziva burriche i isključivo je punjen slatkim nadjevom, poput marmelade od mandarina).

Na istoku je burek, zahvaljujući Tatarima, pokorio velik dio bivšeg SSSR-a, prodrijevši tako posredno i u neke sjevernoeuropske kuhinje (litavsku, poljsku). Na čitavom tom ogromnom području burek se puni sijasetom različitih nadjeva – od uobičajenog mesa, sira, špinata, sve do neobičnijih, poput kiselice, slanutka, tunjevine – a postoji i prazni burek.
 

2. Dobro čuvana tajna koju nijedna žena ne smije znati 

Ohrid je mnogima je jedan od najljepših gradova u Sjevernoj Makedoniji. Sam grad, ali i njegovo jezero nalaze se na popisu zaštićene svjetske baštine.

Odlikuje ga specifična arhitektura, a manastirima odaju posebno i sveto priznanje poštivanjem vjere i tradicije. Jedan od najpoznatijih manastira nalazi se na osami, okružuje ga spokoj, a pogled s brda puca prema moru, gdje su izlazak i zalazak sunca najljepši doživljaji.

U Ohridu zaljubljenici u povijest gotovo na svakom koraku mogu otkriti novu lokaciju u koju će se zaljubiti. 

U šetnji kamenim uličicama naići ćete i na brojne prodavaonice bisera, po kojima je Ohrid čuven. No, samo su dvije obitelji koje ih izrađuju na originalan način.

Receptura za emulziju kojoj duguju kvalitetu i sjaj dobro je čuvana obiteljska tajna koja se prenosi samo na muške potomke, a dobiva se od "ribljeg srebra", odnosno ljuski ribe plašice koja živi u jezeru.

Certifikat za izradu imaju samo dvije obitelji, a prilikom kupovine dat će vam i papirnati dokaz da u rucite držite jedinstveni original. 

Priča jedne obitelji započela je još početkom 20. stoljeća, kad je jedan od članova obitelji upoznao ruskog doseljenika s kojim je jednom prilikom, šetajući obalama jezera, vidio ribare kako nose košare endemske plašice. Kao znak velikog prijateljstva Rus mu je otkrio tajnu tehniku izrade bisera od "ribljeg srebra", odnosno ljuski.

Od tada očevi te obitelji prenose mudrost svojim sinovima, a jedinstveni nakit omiljeni je ženski ukras, koji iz Ohrida dospijeva u sve kutke svijeta.

3. Tajanstvena namirnica koja za nijansu razlikuje okuse ajvara u balkanskim zemljama 

Ajvar, balkanski kavijar, svojevrsni namaz od crvenih i ljutih paprika, na Balkanu ima kultni status. Bez obzira na to maže li se njime kruh, poslužuje li se uz sir ili mesna jela, ajvar je sastavni dio svake zimnice.

Okusi se razlikuju diljem bivše Jugoslavije. U Makedoniji se u ajvar dodaju patlidžani, u Bosni i Hercegovini i češnjak, a u Srbiji sol, šećer i ocat.

Tu i počinju rasprave čiji je ajvar jedinstveniji i bolji...

Jako je puno ljudi u Lijepoj Našoj koji su imali čast i sreću biti dijelom proizvodnog lanca pravljenja ajvara - gulili ste povrće, prali, rezali, no definitivno je najvjerojatnije da ste ga samo – miješali. I to nekoliko sati. No, kad nakon mjesec dana otvorite teglu, a iz nje vas oplahne divan miris paprika, znate da se isplatila svaka sekunda znojenja tog nedjeljnog popodneva. Znamo sve o domaćem, bakinom ajvaru, ali koja je njegova internacionalna povijest?

Mješavina puna okusa, spravljena od začina, octa, šećera, voća i povrća u svijetu se naziva chutney. Danas ga možete kupiti gotovog u trgovini ili pripremiti sami kod kuće. Chutney je sve više prisutan na policama zajedno sa staklenkama variva i umaka za tjesteninu i rižu.

Chutney se "pridružio" europskoj kulinarskoj kulturi u sedamnaestom stoljeću, kada su ga iz Azije donijeli britanski vojnici. U europskim se varijacijama ovo jelo zvalo mangoed jer je jedan od sastojaka bio mango. Podrijetlom iz Indije, ime Chatni znači 'slomljen, zgnječen'.

Izvorno su sastojci bili gnječeni u posudi i nije bilo ni šećera ni octa kako bi se mogao na duže vrijeme pohraniti u tegli. Sada se chutney izrađuje u blenderu te uz dodatak šećera i octa traje puno dulje.

Na spomen ćevapa s domaćim ajvarom ili kajmakom već nam rastu zazubice, pa ne možemo dalje ni razmišljati o okusu bureka uz jogurt koji kao da se topi u ustima. Da, to su samo neki od specijaliteta zbog kojih nam zemlje Bakana zvuče tako dobro i primamljivo. Dok ne prošećemo Baščaršijom u Sarajevu ili Knez Mihajlovom u Beogradu u potrazi za tradicionalnim okusima, svoje nepce poznatim okusima možemo počastiti u Lidlovu tjednu okusa Balkana od 29. klovoza do 4. rujna. U isto vrijeme uz Lidl ćemo otputovati i u tropske krajeve u tjednu okusa Kariba.  

 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

  • #hranom oko svijeta
  • #lidl
  • #balkan
  • #Zemlje balkana
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Najveće klizalište u Europi
Za 5000 klizača
Veliko je poput 16 olimpijskih bazena! Znate li gdje se nalazi najveće europsko klizalište na otvorenom?
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Oglasile se i časne sestre nakon rasvjetljavanja bizarnog slučaja
Uputili zahvalu
Oglasili se iz Družbe sestara milosrdnica nakon što je policija objavila detalje istrage o časnoj sestri
Forum nekretnina: Prodaja pada, očekuje se smanjenje cijena kvadrata
Tržište nekretnina
Očekuje se pad cijena stanova! Jedna kategorija posebno gubi na vrijednosti
Otac poginulog Mateja (17): "Čekao ga je poklon za rođendan. A spremali smo sprovod"
Tragedija u susjedstvu
Potresna ispovijest oca poginulog Mateja: "Bio je unakažen. Tijelo su bacili u grmlje i pravili se ludi"
show
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Dosta im je turista: Htjela se snimiti sa slonom pa vrlo brzo požalila
Bliski susret
Dosta im je turista: Htjela se snimiti sa slonom pa vrlo brzo požalila
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
tech
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Nema više…
Netflix najavio veliku promjenu: Ovo se mnogima neće svidjeti
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
sport
Legenda se bori za život, hitno mu treba 300 tisuća eura: "Jako smo zabrinuti"
Krenula velika akcija
Legenda se bori za život, hitno treba 300 tisuća eura: "Jako smo zabrinuti"
Stojković i Dinamo odradili sastanak nakon crvenog kartona, doznajemo što se dogodilo
NE IDE GA
Stojković i Dinamo odradili sastanak nakon crvenog kartona, doznajemo što se dogodilo
Talijanska skijašica Lucrezia Lorenzi odlazi u mirovinu
Bol je bila prejaka
Poznata skijašica (27) prelomila: Godinu dana nakon obiteljske tragedije odlazi u mirovinu
tv
MasterChef: U MasterChefu će večeras biti ribanja, ali ne samo povrća! Kandidati nikada brutalniji!
STRES TEST
U MasterChefu će večeras biti ribanja, ali ne samo povrća! Kandidati nikada brutalniji!
MasterChef: Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
ZANIMLJIVO!
Renata izjavila oštre riječi za Otta! "On je jako zločest! To je problem!"
MasterChef: Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
CRVENI IZGUBILI
Izgovori ili realnost? Otto možda nije razumio zadatak, ali je zato shvatio da odlaze u stres test!
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
Nacionalizam i novac
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Jennifer Aniston u bijelim tenisicama i širokim trapericama
Kraljica jednostavnosti
Jennifer Aniston: Street style kombinacija koju jednako obožavaju njujorške i zagrebačke ulice
sve
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Bosanska lepinja punjena piletinom
LIDL DONOSI

Bosanski užitak: Recept za sočnu punjenu lepinju koja savršeno paše uz kajmak i ajvar

Topla i hrskava lepinja kompletan je obrok koji možete jesti uz bilo koji umak i prilog, a sa stola će nestati u trenu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Putovanja
    LIDL DONOSI

    Pitoreskno mjesto na rijeci: Berat je balkanski grad s tisuću prozora

  • Bosanska lepinja punjena piletinom Hrana i piće
    LIDL DONOSI

    Bosanski užitak: Recept za sočnu punjenu lepinju koja savršeno paše uz kajmak i ajvar

  • Pečena orada Hrana i piće
    Pokrovitelj Lidl

    Opasno sočne: Recepti za marinade koje će od mesa i ribe stvoriti pravi vatromet okusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close